Pierderea a trei Mi-2 a reprezentat teoretic o reducere cu aproximativ un sfert a numărului de elicoptere ucrainene de patru tone cu trei pale.
Cu toate acestea, nu există niciun indiciu că ucrainenii au operat vreodată elicopterele Mi-2 în apropierea frontului, și, foarte probabil, din motive întemeiate. Este cel mai mic, mai lent și mai vulnerabil dintre tipurile de elicoptere din înzestrare.
Armata ucraineană aproape că a acceptat fără prea mari regrete pierderea celor trei aeronave, însă aliații Ucrainei au intervenit rapid pentru a înlocui bătrânele elicoptere cu altele de același tip.
Pe 15 august, Letonia a anunțat că a predat Forțelor Aeriene ale Ucrainei două elicoptere Mi-2 și, în plus, două elicoptere medii de transport Mi-17, iar Polonia a anunțat că va livra un elicopter de evacuare medicală Mi-2 special modificat.
Sprijinul aliaților vine în contextul în care războiul nu dă niciun semn că se va încheia în curând, iar elicopterele Mi-2 sunt mai mult decât binevenite în programul de pregătire a piloților armatei ucrainene.
Pe măsură ce se prelungește războiul, armata ucraineană va trebui să introducă și să antreneze noi piloți, de ordinul zecilor având în vedere numărul de elicoptere pe care le mai deține. Va fi nevoie de elicoptere de antrenament, iar Mi-2-urile, chiar dacă nu sunt cele mai agreabile, sunt perfect adecvate pentru practică.
Forțele Terestre ucrainene au patru brigăzi de aviație de primă linie (brigăzile 12 și 16 în vest, 11 în sud și 18 în est). Pe hârtie, fiecare are aproximativ o duzină de elicoptere de atac Mi-24, 20 de elicoptere de transport Mi-8 sau Mi-17 și trei Mi-2.
Mi-8 și Mi-17, de 12 tone, sunt “caii de bătaie”. Acestea transportă trupe și provizii, particip[ la salvarea personalului rănit și chiar îndeplinesc un rol limitat de atac la sol cu rachetele și mitralierele de la bord.
Elicopterele Mi-24, de 13 tone, sunt blindate și mai puternic înarmate, mai rapide și, prin urmare, mai potrivite pentru misiuni mai periculoase, acționând mai aproape de linia frontului.
În urma unor încercări nereușite ale companiei Motor Sici de modernizare și echipare a elicopterelor Mi-2 astfel încât să poată fi dotate cu lansatoare de rachete de 80 mm și cu mitraliere la bord, acestea au rămas în continuare cu rolul de antrenament și de legătură, zburând doar în spatele frontului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News