Parteneriatul fără frontiere continuă: Beijingul anunță exerciții militare comune cu Rusia

Forțele navale și aeriene vor participa la exercițiile „North-Joint 2024” în aer și în jurul Mării Japoniei și Mării Okhotsk, de-a lungul coastei Rusiei, a anunțat Ministerul Apărării chinez.

Luni, China a anunțat exerciții militare comune cu Rusia. La sfârșitul acestei luni, Forțele navale și aeriene vor participa la exercițiile „North-Joint 2024” din zona care cuprinde Marea Japoniei și Marea Ohotsk, de-a lungul coastei Rusiei, a anunțat Ministerul Apărării chinez.

„Scopul exercițiului comun este de a aprofunda nivelul de cooperare strategică dintre armatele chineze și ruse și de a le consolida în comun capacitățile de a face față amenințărilor de securitate”, a spus ministerul.

Cei doi aliați își vor trimite flotele navale într-o patrulă maritimă comună, iar China va participa, de asemenea, la exercițiul militar strategic al Rusiei „Ocean-24”, se mai arată în comunicat. Data exactă nu este specificată.

În iulie, cele două țări au desfășurat manevre militare comune în apele și spațiul aerian din jurul Zhanjiang, un oraș din provincia Guangdong din sudul Chinei.

Acele exerciții au avut loc în aceeași săptămână în care NATO a avertizat că China „devenise un factor decisiv” al invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Ca răspuns, China a avertizat NATO, condusă de SUA, să se abțină de la „orice încercare de confruntare”.

În ultimii ani, Rusia și China au intensificat cooperarea militară și economică pentru a se opune „hegemoniei Occidentului”, și mai ales, după cum susțin ei, împotriva dominației americane în afacerile mondiale. Chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022, cele două țări au anunțat un parteneriat „fără granițe”.

Luna trecută, într-o întâlnire cu premierul chinez Li Qiang la Moscova, președintele Vladimir Putin a declarat că legăturile economice și comerciale dintre Rusia și China „dau rezultate”.

 

Șeful diplomației chineze, în vizită la Moscova

 

Ministrul chinez de externe Wang Yi, care este și membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, va participa la o întâlnire de securitate a BRICS în Rusia în perioada 11-12 septembrie, a anunțat luni Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Întâlnirea va avea loc miercuri și joi în orașul Sankt Petersburg, la invitația secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu.

Apropo de ministrul de externe al Chinei, fostul șef de la externe,Qin Gang, dat „dispărut”, a fost găsit. Lucrează într-o librărie de stat din Beijing, au declarat doi foști diplomați americani, sub condiția anonimatului.

Potrivit acestora, Chin, acum în vârstă de 58 de ani, a fost retrogradat, cel puțin pe hârtie, într-o funcție la World Affairs Press, o editură de stat afiliată Ministerului de Externe. Potrivit acestora, a primit un nou post cândva în această primăvară.

Washington Post a raportat că retrogradarea de la diplomat la cel de vânzător de cărți probabil servește nu numai ca o pedeapsă, ci și ca un avertisment pentru alți diplomați chinezi sau oficiali de rang înalt. Ministerul chinez de Externe a refuzat în mod repetat să comenteze soarta fostului său șef.

Văzut ca unul dintre preferații președintelui Xi, Qin a fost promovat ministru de externe cu o viteză record. La 56 de ani, el nu a fost doar numit ministru, ci și ridicat la rang de consilier de stat, o funcție superioară pe care Wang Yi, predecesorul lui Qin, a obținut-o abia la 60 de ani, după cinci ani ca ministru de externe.

Qin Gang  a dispărut din vizorul publicului la cinci luni după ce a devenit ministru de externe, declanșând o cascadă de zvonuri despre căderea lui.

El a fost concediat oficial în iulie anul trecut, după doar 207 zile în serviciu. Wang, în vârstă de 70 de ani, s-a întors pentru a-l înlocui pe succesorul său ca ministru de externe.

Nu a fost clar ce a dus la înlăturarea lui Qin. O teorie importantă printre analiștii politici din China este că Gang  a avut o aventură extraconjugală cu un cunoscut jurnalist de televiziune chinez, Fu Xiaotian, iar cuplul a avut un copil în afara căsătoriei născut în Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel