Parlamentul ucrainean l-a numit pe Andrei Sibiga în funcția de ministru Afacerilor Externe

Cătălin Costea |
Data publicării:

În ședința de joi, 5 septembrie, Rada Supremă a Ucrainei l-a numit pe Andrei Sibiga (Andriy Sybiha) în funcția de ministru de externe. Decizia a fost luată cu 258 de voturi, cu 28 de abțineri. Nimeni nu a vorbit împotriva.

Sibiga îl înlocuiește în funcția de șef al Ministerului de Externe ucrainean pe Dmitri Kuleba aflat la conducerea departamentului din martie 2020. Cu o zi înainte, acesta și-a prezentat demisia, care a fost aprobată în aceeași sesiune a Radei Supreme și pentru care 240 de parlamentari au votat, unul a fost împotrivă, iar alți 45 s-au abținut.

Intenția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a-l concedia pe Kuleba a devenit cunoscută încă din luna martie. Publicația „Strana”, citând surse proprii, a informat despre nemulțumirea lui Zelenski față de serviciile diplomatice ale acestuia, inclusiv despre candidaturile ambasadorilor desemnați în alte țări.

În urmă cu două zile, pe 3 septembrie, deputatul Radei Supreme Oleksiy Goncharenko anunța că Kuleba „a primit deja un pix și hârtie”. Acum acesta intenționează să se concentreze pe consolidarea relațiilor Ucrainei cu NATO, după cum a declarat o sursă pentru Bloomberg.

 

Date biografice ale noului ministru:

 

Noul șef al MAE ucrainean s-a născut la 1 ianuarie 1975 în orașul Zboriv, ​​​​regiunea Ternopil. A absolvit Universitatea de Stat Ivan Franko Lviv, s-a specializat în relații internaționale, drept și traducere din limba engleză.

Din 1997, Sibiga a lucrat în departamentul de stat și în departamentul pe probleme juridice al Ministerului de Externe al Ucrainei.

În perioada 2008-2012 a fost consilier emisar al ambasadei Ucrainei în Polonia, iar în 2016 a devenit ambasador al Ucrainei în Turcia. Ulterior a fost numit șef adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, iar anul acesta - prim-viceministru al afacerilor externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel