Parlamentul Rusiei: Vladimir Putin a primit dreptul să desfăşoare militari dincolo de graniţele ţării

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-o scrisoare adresată Consiliul Federaţiei (Senatul) Rusiei, președintele Vladimir Putin le-a cerut oficial parlamentarilor să aprobe utilizarea forței militare ruse în afara țării, a precizat cu puţin timp în urmă postul de televiziune RT – portavocea propagandei de la Kremlin. Astfel, prin această scrisoare s-ar putea oficializa o desfășurare militară rusă în regiunile separatiste din estul Ucrainei, la o zi după ce Putin le-a recunoscut independența, precizează cotidianul german DW.

După cum precizează RT, camera superioară a parlamentului rus a acordat permisiunea ca armata Federaţiei Ruse să fie desfășurată dincolo de graniţele tării, în urma unei cereri înaintata marți de Vladimir Putin.

Decizia de marți a fost luată după ce Rusia a recunoscut Republicile Populare separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Potrivit TASS, Consiliul Federaţiei a autorizat cererea preşedintelui Putin "pentru utilizarea de forţe armate ale Federaţiei Ruse în afara ţării (Rusiei), în legătură cu situaţia din Donbas. Documentul a intrat în vigoare din momentul adoptării lui.

Imediat după ce a anunțat luni recunoașterea RPD și a LPR, Putin a semnat tratate bilaterale de prietenie și cooperare cu fiecare republică. Tratatele au fost ratificate marți de ambele camere ale parlamentului rus, precum și de legislativele din RPD și LPR.

Înainte de vot, reprezentanții Consiliul Federaţiei (Senatul) Rusiei şi ai Dumei (Camera Deputaţilor) au declarat că susțin aprobarea acestei solicitări, sugerând că trupele ar putea fi trimise în Donbass că forțe de menținere a păcii. 

După cum precizează Reuters, în cadrul aceleaşi sesiuni Consiliul Federaţiei (Senatul) Rusiei şi Duma (Camera Deputaţilor) au ratificat în unanimitate două tratate cu regiunile Doneţk şi Lugansk, care deschid calea trimiterii de trupe ruseşti în aceste provincii separatiste din estul Ucrainei. 

Tratatele mai prevăd, printre altele, semnarea de acorduri în diferite domenii, de la cel militar şi tehnico-ştiinţific până la cel social, precum şi susţinerea de către Rusia a sistemelor financiar-bancare din cele două provincii secesioniste.

Potrivit Agerpres, un diplomat american a declarat că în aceste două provincii din Donbas sunt deja soldaţi ruşi în uniformă. 

Înaintea votului, viceministrul de externe rus Andrei Rudenko a susţinut că Rusia nu intenţionează deocamdată să desfăşoare trupe acolo. 

''Ajutorul militar este prevăzut în acord, dar să nu speculăm. Deocamdată, nu ne pregătim să desfăşurăm pe nimeni nicăieri'', a spus oficialul rus.

Politico precizează că Washingtonul a început marți să se refere la desfășurarea de trupe rusești în estul Ucrainei drept o „invazie” după ce a ezitat inițial să folosească termenul – o linie roșie despre care președintele Joe Biden a spus anterior, în repetate rânduri, că va duce la aplicarea de către SUA a unui pachet de sancțiuni severe împotriva Moscovei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel