Parlamentarii polonezi sunt îngrijorați de posibilitatea ca Rusia să anexeze noi teritorii din Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanți ai fracțiunii de stânga din Seimul (parlamentul) polonez și-au exprimat temerea că Rusia ar putea încerca în curând să atace Ucraina, dinspre Crimeea, pentru a restabili aprovizionarea cu apă în peninsulă. Prin urmare, au cerut președintelui Poloniei convocarea Consiliului de Securitate Națională pentru a discuta această problemă și pentru a oferi sprijin Kievului.

"Ne este frică de ceea ce s-a întâmplat în 2014: Federația Rusă va dori să-și extindă teritoriul, întrucât cel mai apropiat loc unde există apă potabilă se află la o distanță de 80 km în interior (n.a. în teritoriul continental ucrainean)", a declarat Pavel Krutul, membru al comisiei pentru probleme de apărare din Seim.

Parlamentarul polonez, citând experți ucraineni și americani, a subliniat că furnizarea de apă în peninsula Crimeea mai poate fi asigurată doar pentru o lună și jumătate și a atras atenția asupra prezenței semnificative a trupelor ruse din Crimeea. "Prin urmare, fac apel către președinte să convoace Consiliul de Securitate Națională pentru a discuta această situație și poate să ia unele măsuri care să permită Ucrainei să simtă sprijinul nostru", a mai declarat P. Krutul.

În context, deputatul de stânga Anita Kuharska-Dzedzits a subliniat că escaladarea conflictului ruso-ucrainean ar putea duce la creșterea numărului de refugiați din Polonia. "Nu suntem pregătiți, Europa nu este pregătită pentru asta. Acesta este motivul pentru care solicităm președintelui să convoace Consiliul de Securitate Națională", a subliniat deputatul.

 

Comentariul autorului: Tema privind posibila intervenție militară a Rusiei în Ucraina pentru securizarea aprovizionării cu apă prin Canalul Crimeii de Nord, a fost intens dezbătută în ultima perioadă, inclusiv de analiștii de peste ocean, iar în Ucraina a devenit una recurentă. Comandantul Forțelor Întrunite din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Serghey Nayev, a informat că în Crimeea sunt aproximativ 200 de vehicule blindate rusești, 31 de tancuri, 100 de sisteme de artilerie, 34 de elicoptere, 63 de aeronave, 684 de echipamente militare și pot acționa aproximativ 32.500 de militari ruși.

Deși Nayev a declarat că analiștii militari ucraineni iau în considerare mai multe scenarii ale unui posibil atac al Federației Ruse în perimetrul frontierei, pe 6 iulie acesta a ținut să precizeze că noul comandant al Forțelor Navale Ucrainene, contraamiral Aleksey Neizhpapa, a exagerat probabilitatea amenințării venite din partea trupelor Federației Ruse din Crimeea, în declarația făcută cu o zi înainte. De asemenea, în mediul de analiză militară din SUA și Ucraina se consideră că, având toate condițiile politice, economice și militare favorabile, Rusia s-ar putea folosi de activarea forțelor în cadrul exercițiilor militare de nivel strategic „Caucaz 2020” pentru a iniția o astfel de agresiune la sfârșitul lunii septembrie.

Cu toate că există condiții suficiente și un scop destul de clar pentru ca Rusia să încerce să intervină militar în zona sud-estică a Ucrainei, autoritățile ruse au încercat în ultimul timp să arate că sunt mai preocupate de găsirea și aplicarea unor soluții tehnice de compensare a lipsei de apă din Crimeea, decât de apelarea la intervenția militară. În acest sens, potrivit oficialilor crimeeni, s-a lucrat și este în stadiu de finalizare proiectul de aprovizionare cu apă a estului peninsulei, prin construirea unei magistrale de alimentare de la deversările în Canalul Crimeei de Nord până la Feodosia și Kerci. La nivel mai mic, se lucrează la construcția conductei de apă temporare Belogorsk-Simferopol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel