Transportând o încărcătură utilă de 495 kg, racheta KEPD-350 Taurus este capabilă să lovească o țintă aflată la 500 km distanță, la o viteză maximă de 0,95 Mach. Forțele Aeriene Germane [Luftwaffe] au 600 de astfel de rachete din 2010, dintre care 300 urmau să fie modernizate înainte de 2020.
Ar fi „mult mai logic să folosim aceste arme în Ucraina decât să le depozităm aici. Aceste rachete vor permite lovirea infrastructurii militare rusești mult în spatele liniei frontului”, susținea în mai 2023 deputatul Roderich Kiesewetter, membru al CDU (Partidul Creștin-Democrat, opoziție) și fost colonel al Bundeswehr.
În ianuarie anul trecut, la inițiativa CDU/CSU, a fost supusă la vot în Bundestag [camera inferioară a parlamentului german] o moțiune care solicita livrarea de rachete Taurus către Ucraina. Dar, de asemenea, s-a lovit de refuzul coaliției cancelarului Scholz formată din social-democrați (SPD), Verzi și liberal-democrați (FDP) cu contradicțiile lor în această chestiune. Dar calculele politice și disciplina guvernamentală au prevalat. Astfel, propunerea a fost respinsă.
Acestea fiind spuse, o lună mai târziu, datorită voturilor partidelor din majoritatea guvernamentală, Bundestagul a adoptat o rezoluție care autorizează livrarea de arme „cu rază lungă de acțiune” către Ucraina, dar fără a menționa explicit rachetele Taurus.
Apoi, pentru a depăși reticența cancelarului Scholz, a fost avansată ideea de a oferi rachetele Taurus Regatului Unit pentru a-i permite să livreze Ucrainei rachetele sale de croazieră Storm Shadow / SCALP EG. Dar, încă o dată, iniţiativa a fost respinsă.
Cu toate acestea, nu este exclus ca Ucraina să poată obține în curând Taurus, datorită crizei politice cauzate de plecarea FDP din coaliția guvernamentală.
Într-adevăr, dacă noi alegeri sunt programate pentru 23 februarie, Bundestagul are încă posibilitatea de a adopta legi până la acea dată. De aici și ideea liderului liberal-democraților, Christian Dürr, de a prezenta o propunere privind livrarea de rachete Taurus către Kiev. „Ar fi o oportunitate. Și, dacă mă uit la declarațiile făcute de CDU și Verzi, ar putea reuși”, a declarat acesta pentru Neue Osnabrücker Zeitung. „Dacă situația din Ucraina este dramatică, atunci banii nu sunt prioritari”, a adăugat el.
Trebuie remarcat faptul că această propunere a fost făcută într-un moment în care cancelarul Scholz tocmai avusese prima să convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin după o pauză de doi ani.
„Cancelarul i-a cerut președintelui Putin să pună capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei și să își retragă trupele”, a rezumat Cancelaria de la Berlin într-un comunicat publicat pe 15 noiembrie. Acesta a adăugat că a îndemnat Moscova să intre în negocieri serioase cu Kievul în vederea unei „păci juste și durabile”.
Scholz i-a mai spus liderului de la Kremlin că prezența soldaților nord-coreeni în Rusia în vederea angajării Ucrainei „marchează o escaladare gravă a conflictului”. Cu toate acestea, după cum a subliniat din nou cu două zile mai devreme, refuzul său de a livra Taurul Kievului este pentru a evita „orice escaladare”. Cel puțin atâta timp cât rămâne cancelar.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News