Parlamentar francez face apel pentru a i se permite Ucrainei să lovească ținte în Rusia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

Șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului francez, Jean-Louis Bourlange, a cerut Parisului să ridice tabuul privind lovirea țintelor din Rusia cu arme franceze. Potrivit Le Figaro (19 mai), Bourlange a trimis o scrisoare conducerii franceze în care a cerut să renunțe la „ reținere și să ia o decizie”, urmând exemplul Marii Britanii, care a permis trupelor ucrainene să lovească Rusia cu armele sale.

„Se pare că a venit vremea... Dreptul la autoapărare exclude dreptul la protecție pe teritoriul agresorului”, a subliniat acesta, adăugând că schimbarea de doctrină va fi complet legală, întrucât va pune capăt asimetriei între agresor şi victimă.

Totodată, Bourlange a subliniat că nici Franța și nici alți parteneri occidentali ai Ucrainei nu doresc să intre în război cu Federația Rusă.

„Prin urmare, nu este vorba despre amestecul lor în teatrul de război, ci despre înlăturarea unui tabu nejustificat”, a precizat parlamentarul în scrisoare.

Lovituri ale armelor occidentale împotriva Federației Ruse

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a fost restricționată în a folosi armele obținute din țările occidentale pentru lovituri pe teritoriul rus. Explicația dată de Occident pentru această restricție a fost că armele sunt transferate în Ucraina pentru a se apăra de Rusia și nu pentru a o ataca.

Dar situația este pe cale să se schimbe. Londra a permis Kievului să lovească ținte din peninsula Crimeea cu arme britanice, potrivit unei declarații a secretarului britanic al Apărării, Grant Shapps, în cadrul unui interviu (19 mai) acordat Sky News. Schimbarea de atitudine a britanicilor a fost prefigurată de declarația (3 mai) ministrului britanic de externe, David Cameron, potrivit căreia Ucraina are dreptul de a lovi teritoriul Federației Ruse cu arme britanice.

În același timp, Statele Unite deși recomandă Ucrainei să nu lovească ținte pe teritoriul Rusiei, a lăsat, recent, această decizie Kievului.

În timpul unei vizite la Kiev (14 – 15 mai), secretarul de stat american, Anthony Blinken, a spus că Ucraina este liberă să aleagă cum să ducă războiul, dar SUA nu încurajează loviturile împotriva Federației Ruse.

Nota autorului: Planul lui Macron merge mai departe ca reacție la escaladările Rusiei. După ce Franța a fost una dintre țările NATO care a încercat foarte mult să dialogheze cu Rusia în problema Ucrainei, demonstrând deschidere și încredere față de politicile Moscovei, este acum pe cale să facă o schimbare radicală de atitudine.

Președintele Emmanuel Macron a reiterat de mai multe ori, începând cu februarie 2024, faptul că nu trebuie exclusă ipoteza trimiterii militarilor NATO în Ucraina. Deocamdată există o rezistență în cadrul multor țări membre ale Alianței nord-atlantice pe această idee, dar ultimele evoluții arată că viziunea franceză privind evoluția conflictului ruso-ucrainean se apropie de cea a SUA și Marii Britanii.

Până acum presiunile Rusiei asupra Occidentului și-au făcut destul de bine efectul în privința interdicției puse Ucrainei de a folosi armele primite din străinătate pe teritoriul Rusiei. Potrivit recentei declarații a secretarului britanic al apărării, Grant Shapps, Ucrainei nu i s-a permis până acum să folosească rachetele Storm Shadow nici măcar în Crimeea.

Dar, recentele evoluții din regiunea Harkov au determinat o schimbare de atitudine în cadrul NATO, intuită de președintele Macron în urmă cu trei luni. Germania, unul din liderii NATO, încă merge pe linia stabilită la începutul războiului, de a nu favoriza lovirea teritoriului rus, deși pare să fie mai costisitoare din punct de vedere economic, deoarece duce la prelungirea conflictului.

Kievul consideră că rachetele germane aer-sol Taurus vor fi folosite pentru apărare, dar Berlinul nu vrea să riște o escaladare, deși s-a trecut de această fază. Rusia își folosește propriul teritoriu pentru a deschide noi direcții de ofensivă terestră, iar Ucraina nu se poate apăra eficient.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel