Parlamentar din Republica Moldova: Problema transnistreană se va rezolva odată cu plecarea trupelor ruse

S.I. Catalin |
Data publicării:

Operațiunea de menținerea a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu este în stare să asigure scopurile fixate în acordurile din 1992 și 1998, nici respectarea drepturilor cetățenilor. Aceasta a fost folosită drept paravan pentru consolidarea regimului separatist de la Tiraspol. 

Declarația aparține deputatului Fracțiunii ACUM, Platforma DA Chiril Moțpan. Potrivit parlamentarului, este necesară transformarea operațiunii de pacificare în una multinațională, civilă, cu mandat internațional, transmite IPN. 

Potrivit lui Chiril Moțpan, operațiunea de menținerea a păcii nu este în stare să realizeze unul din scopurile sale principale, și anume demilitarizarea Zonei de Securitate, după cum este prevăzut în documentele care reglementează desfășurarea operațiunilor. Pentru obținerea de rezultate se cere echilibrarea influenței nelimitate, practic, a Federației Ruse, care este mediator, garant și parte interesată „în calitatea sa de cel mai important susținător al regimului de la Tiraspol”, potrivit Deschide.md.

Chiril Moțpan menționează că misiunea de menținere a păcii s-a transformat pe parcursul a 28 de ani „într-un factor de conservare a situației, de încurajare a tendințelor obstrucționiste ale liderilor transnistreni”. La 28 de ani de la acele evenimente tragice, în regiune se fac remarcate schimbări îngrijorătoare, are loc militarizarea excesivă și inexplicabilă pentru un conflict înghețat, iar situația poate deveni incontrolabilă în orice moment, crede parlamentarul.

În tot acest timp, mai spune Chiril Moțpan, eforturile părților ruse și transnistrene s-au conturat în acțiuni de consolidare a potențialului militar al unităților pacificatoare ruse și transnistrene, organizarea de aplicații militare, ceea ce contravine flagrant acordului din 1992. 

În conformitate cu prevederile acestui acord, părțile urmau să-și evacueze din Zona de Securitate toate unitățile militare, formațiunile para-militare, tehnica de luptă și armamentul. Autoritățile constituționale și-a onorat obligațiunile, pe când regiunea transnistreană nu. Pe parcursul anilor, în Zona de Securitate, au existat mai multe situații tensionate. Acum acolo este dislocat 80% din potențialul militar regiunii.

„Este cunoscut faptul că partea rusă susține necondiționat Tiraspolul, așa cum și ne-a deprins pe parcursul anilor, colaborează cu regimul anti-constituțional pentru a consolida potențialul militar al forțelor așa numite pacificatoare ruse și transnistrene, organizează aplicații militare ale grupului operativ ale trupelor ruse ale Federației Ruse, fără a întreba de partea moldovenească, ceea ce face ineficientă, practic, activitatea Comisei Unificate de Control”, a declarant Chiril Moțpan.

Sub pretextul pandemiei, în Zona de Securitate au fost instalate mai multe posturi fixe transnistrene, astăzi rămânând 22. Unele dintre acestea sunt chiar în locurile unde odată erau posturi mixte de pacificare. Iar inacțiunile părții moldovenești „a amplificat poftele structurilor separatiste”, declară deputatul.

Chiril Moțpan mai spune că, din 1992 încoace, administrația de la Tiraspol a militarizat intens zona de securitate, a reușit să păstreze prezența militară a Federației Ruse, să finalizeze edificarea structurilor puterii și să devină o parte a procesului de negocieri fără niciun fel de cedări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel