Parașutiștii ucraineni demontează, rând pe rând, asalturile rusești din Donețk: Zilele trecute, au anihilat un atac masiv cu blindate pe direcția Kurahove

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata ucraineană, Brigada 79
Armata ucraineană, Brigada 79

Militarii Brigăzii 79 Desant-Asalt numită și „Tavria” au respins un atac masiv rusesc la 15 km sud-vest de periferia orașului Donețk.

De data aceasta, forțele ruse au atacat cu aproape două companii (una de infanterie și una de tancuri) – considerat și un batalion cu minus - pentru a sparge apărarea ucraineană în zona localității Kostyantynivka situată la 13 km SE de Kurahove.

Brigada 79 a publicat, pe 1 octombrie, un videoclip cu oprirea asaltului rusesc efectuat cu 11 blindate de infanterie și 8 tancuri:

Grupul de luptă rusesc, care a atacat pe mai multe direcții, a fost descoperit la timp. Trupele ucrainene  au putut să angajeze rapid în luptă artileria, dronele kamikaze și pe cele care aruncă muniții explozive.

Răspunsul parașutiștilor ucraineni din Brigada „Tavria” a dus la distrugerea completă a patru tancuri și a două blindate de infanterie care aveau militari la bord, precum și la pierderi umane.

„23 de ocupanți au murit în acest atac. Același număr sunt răniți. Suferind pierderi semnificative, echipamentele inamice supraviețuitoare au început să pună presiune pe „spate” (s-au retras – nota autorului), a subliniat Brigada 79.

Forțele de Apărare ucrainene resping de mult timp atacurile rusești masive în direcția Kurakhive din regiunea Donețk. Trupele ruse folosesc vehicule blindate și un număr mare de infanteriști pentru a ataca pozițiile ucrainene, potrivit Militarny.

Pe 21 septembrie, Brigada 79 Desant-Asalt ucraineană, a informat despre oprirea unui atac rusesc efectuat cu un grup tactic de nivel batalion. Atunci forțele ruse au trimis 44 de unități de tehnică de luptă (35 blindate de infanterie și 9 tancuri) și au început să se retragă după ce au pierdut cinci blindate cu infanteriști la bord.

Nota autorului:

Forțele ucrainene desfășoară, în prezent, acțiuni de luptă pe 12 direcții operativ-tactice pe teritoriul Ucrainei și pe una operativ-strategică în regiunea rusească Kursk.

Toate zonele, în care se desfășoară aceste operații, au devenit critice la nivel operațional pe măsură ce trupele ucrainene s-au tot retras treptat din locațiile de importanță tactică.

Direcția Kurahove nu face nici ea excepție din acest tipar de angajare în luptă a resurselor militare ucrainene. Pentru ruși, această direcție a devenit importantă în octombrie 2023, odată cu lansarea unei puternice ofensive, care în prima sa parte avea să culmineze cu ocuparea Avdiivka, cheia de boltă a apărării ucrainene pentru zona central-vestică a regiunii Donețk.

Asalturile susținute rusești pe axa de înaintare Novomihailivka – Uspenivka (componentă a direcției Kurahove) au costat forțele ruse peste 300 de piese de echipament militar în zona Novomykhailivka în șase luni de lupte (până în aprilie 2024), devenind unul dintre cele mai mari cimitire de echipamente rusești ale acestui război, potrivit Brigăzii 79. La finalul lunii aprilie 2024, trupele ucrainene s-au retras din Novomihailivka, rușii concentrând în acest sector îngust al frontului, de aproximativ 10 – 15 km, până la 30.000 de soldați din 10 brigăzi și regimente.

De la sfârșitul lui aprilie 2024 și până acum, Brigada 79 ucraineană ține forțele ruse blocate la Kostyantyniivka (5 km vest de Novomihailivka) întârziind, posibil decisiv, înaintarea rusească pe flancul sudic al nodului de căi de comunicații Kurahove. O victorie rusească în această zonă ar face salientul rusesc spre Pokrovsk mult mai greu de dislocat în cazul unei eventuale contraofensive ucrainene. În același timp ar forța retragerea iminentă a forțelor ucrainene de la nord de Kurahove, în timp ce cele aflate la sud ar fi forțate să lupte în condiții mai dificile cu o amenințare constantă a artileriei rusești asupra rutelor logistice ucrainene.

În dicționarele militare, un salient, termen care încă nu există în limba română - dar care probabil va intra după acest război, reprezintă un teritoriu pe care trupele au avansat mai mult decât pe restul frontului, geografic observându-se o ”umflătură” , un fel de pinten, într-o anumită zonă a frontului.

Cu toate acestea, amenințarea rusească pe salientul spre Pokrosk pare mai puțin importantă decât cea spre grupul de orașe Sloviansk, Kramatorsk, aflat 50 de km mai la nord de axa centrală spre Pokrovsk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel