Rachete termobarice pentru parașutiștii ruși, pentru prima dată în istorie. Sistemele TOS-1A pot face ravagii, dar au un mare minus

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
TOS-1A
TOS-1A

Sistemele de lansare multiplă TOS-1A ”Solntsepyok” pot trage câteva zeci de rachete termobarice și sunt, de obicei, montate pe șasiul tancului T-72.

Rusia a folosit încă de la începutul invaziei Ucrainei rachete termobarice lansate de sistemele TOS-1A (Solntsepyok), dar acum unele dintre lansatoare vor fi integrate în unitățile de luptă ale Forțelor Aeropurtate, trupe de elită ale Armatei ruse, ce pot fi parașutate cu tot cu echipamente de luptă, pe șenile sau pe roți.

Așa cum arată și publicația americană Newsweek, care citează oficialii din ministerul rus al apărării, parașutiștii ruși vor dispune de acest sistem de artilerie, fiind pentru „prima dată în istorie” când Forțele Aeropurtate primesc un asemenea sistem de artilerie.

”Vă oferim o armă impunătoare care nu poate fi comparată cu nimic din arsenalul Occidentului”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Apărării al Rusiei.

 

Sistemul TOS-1A este devastator pentru inamic, dar are și un mare minus

Sistemul TOS-1A

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 31 martie că rachetele termobarice „au ars adăposturi ucrainene, posturi de recunoaștere, depozite de muniții și poziții de artilerie”.

Munițiile termobarice sunt extrem de distructive, sunt bombe cu vid interzise care aspiră tot oxigenul din mediu și creează o explozie devastatoare.

”TOS-1A este un sistem distructiv. Poate distruge infrastructura. În ceea ce privește oamenii, poate produce deteriorări majore ale organele interne. Rănile pe care le provoacă pot fi fatale”, arată Ministerul Apărării al Marii Britanii.

Rusia are un număr limitat de sisteme cu rachete termobarice. Se pare că existau în dotarea armatei peste 45 de lansatoare. De la începutul războiului, ucrainenii au distrus cel puțin trei lansatoare de 45 de tone și au capturat alte 4 sisteme. Datele nu au putut fi verificate.

Un caz documentat de distrugere a unui Solntsepyok s-a petrecut în februarie, pe câmpul de luptă de la Vuhledar, unde un TOS-1A a fost lovit de Brigada 72 mecanizată a armatei ucrainene. După cum s-a putut vedea din filmările realizate de dronele ucrainene, lansatorul de rachete a explodat.

Deși sistemul TOS-1A este o versiune mai nouă, raza sa de acțiune este de maxim 10 kilometri. Pentru a putea fi utilizat eficace, înainte de a putea deschide focul, lansatorul este obligat să intre în raza de acțiune a tancurilor inamice, ceea ce îl face vulnerabil la riposta ucrainenilor.

Un alt dezavantaj este mobilitatea scăzută a echipamentului. „Unităților foarte mobile li se va da, ca să spunem ușor, un sicriu nu foarte mobil”, remarca și expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, care susține că raza de acțiune a rachetelor folosite (MO.1.01.04 și MO.1.01.04 m) este de doar 6-7 km.

 

Sistem folosit prima dată în Afganistan

Solntsepyok poate trage câteva zeci de rachete termobarice și poate fi plasat pe diverse șasiuri de tanc, cel mai des întâlnit fiind cel de T-72.

Uniunea Sovietică a folosit TOS-1A în timpul războiului afgan, iar Rusia le-a folosit în timpul războaielor din Cecenia și războiului din Ucraina. Americanii au folosit arme termobarice în anii 1960.

Expertul militar și în apărare David Hambling a spus că sistemul TOS-1A produce o undă de șoc foarte puternică care poate duce la prăbușirea clădirilor. Pe baza acestui fapt, anchetatorii și criminaliștii pot spune când a fost folosită o armă termobarică.

Potrivit presei de stat ruse și exportatorului Rosoboronexport, raza maximă de acțiune a sistemului TOS-1A este de 9 kilometri, iar pregătirea pentru utilizarea acestuia durează aproximativ 90 de secunde.

David Hambling spune că TOS-1A este conceput pentru a distruge fortificații, tranșee și buncăre. Poate fi foarte eficient și rușii îl consideră una dintre cele mai importante arme din arsenalul lor. 

”Le poți localiza și distruge înainte de a ajunge pe câmpul de luptă – a adăugat expertul militar.

 

Arme pe câmpul de luptă

Mașina de luptă a infanteriei de tip Bradley

Este foarte limpede că ambele tabere au consumat cantități uriașe de armament. Rusia, așa cum arată o serie întreagă de analize, a ajuns la fundul sacului în ceea ce privește armele de precizie ridicată, dar păstrează încă rezerve foarte mari de muniții ”clasice”, care sunt rudimentare, dar pot ajuta pe termen lung.

De cealaltă parte, Ucraina, cu pierderi masive la rândul ei, beneficiază de sprijinul tehnologic și informațional din partea Vestului, în special al Statelor Unite.

Totuși, decidenții occidentali sunt destul de rezervați în a merge până la capăt cu furnizarea de arme și echipamente Kievului. Un sprijin prea scăzut s-a putea dovedi, pe termen lung, inutil, așa cum remarca și gen. Richard Shirreff, fost adjunct al Comandantului Suprem Aliat în Europa (D SACEUR).

”E o condiție imperativă pentru Vest de a crește substanțial sprijinul de armament pentru Ucraina. Există un risc serios ca un sprijin prea scăzut de echipamente militare să conducă la un conflict prelungit, de uzură, care să se întindă pe o perioadă foarte lungă, de tipul războiului dintre Iran și Irak, din anii '80. Cu cât Ucraina primește arme mai repede, cu atât războiul se va termina mai curând”, a declarat Shirreff, într-un interviu la BBC.

 

Numărul de rachete din Rusia a scăzut la un nivel critic, susțin ucrainenii

Kh-22NA - în Muzeul Aviației din Kiev, Aeroportul Zhulianî, wikipedia

Conform celor mai recente date ale informațiilor ucrainene, rușilor le-au rămas aproximativ 15% din volumele de dinainte de război. Vorbim aici despre Kalibr, Iskander, Kinzhal, Kh-101, Kh-555 și Kh-22. 

Dacă ar fi să dăm crezare informațiilor ce par a fi scurse de la Pentagon, Ucraina mai are muniție suficientă pentru apărarea antiaeriană doar până la sfârșitul lunii mai.

Până acum, Rusia a lansat aproximativ 875 de rachete, așa cum arată și publicația Slovoidilo.

Au avut loc trei atacuri masive în octombrie:

Primul bombardament a avut loc pe 10 octombrie - 84 de rachete.

După 12 zile, Federația Rusă a mai lansat 33 de rachete asupra Ucrainei,

După 9 zile - 78 de rachete. 

În noiembrie, au avut loc două atacuri masive cu rachete cu un interval de 15 și 8 zile:

96 de rachete au fost lansate pe 15 noiembrie,

67 de rachete, pe 23 noiembrie.

Rusia a organizat patru bombardamente masive în decembrie:

În timpul atacurilor din 5, 16 și 29 decembrie, ocupanții au folosit aproximativ 70 de rachete per atac,

pe 31 decembrie - aproximativ 20 de rachete (precum și drone kamikaze).

Două atacuri majore au avut loc în ianuarie:

Rusia a lansat mai puține rachete - 38, respectiv 55 de rachete.

În februarie, Rusia a organizat și două bombardamente masive: 

10 februarie - 71 de rachete,

16 februarie - 36 de rachete.

În 9 martie, Rusia a lansat 81 de rachete. A fost ultimul atac major, iar de atunci a trecut mai bine de o lună.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel