Nava este dotată cu radiolocatoare noi și cu armamente moderne, fapt ce va permite creșterea semnificativă a capacității Forțelor Navale ale Federației Ruse nu numai în Marea Neagră, ci și în întreaga regiune a Mării Mediterane.
Serviciul de presă al Șantierului Naval Nordic, unde se construiește nava, a anunțat că ofițerii și marinarii din cadrul echipajului noii corvete Retivy au urmat deja un curs de pregătire cu durata de două luni la Sankt Petersburg, pe complexul de simulatoare Mostik-2000.
Fostul adjunct al secretarului general al ONU, Serghei Ordzhonikidze, a declarat pentru Izvestia că, în ultimul timp, infrastructura militară a NATO s-a apropiat nu numai de frontierele terestre ale Federației Ruse, ci și de cele maritime.
“În bazinul Mării Negre, Statele Unite dispun de trei aliați din cadrul NATO, respectiv Turcia, România și Bulgaria. Acest lucru le permite navelor americane să fie realimentate și deservite în porturile țărilor de mai sus, unde pot rămâne mult timp. De asemenea, se poate vorbi despre o creștere a amenințărilor la adresa Federației Ruse, inclusiv în domeniul rachetelor nucleare. În final, statul rus va trebui să reacționeze. Din păcate, Flota rusă din Marea Neagră nu este suficient de puternică, în comparație cu puterea integrată a statelor membre NATO din această regiune”, a spus Ordzhonikidze.
Potrivit declarațiilor acestuia, în prezent, partea rusă este îngrijorată și de alte probleme, inclusiv de declarațiile liderilor turci, care anunță că vor săpa un canal paralel cu Strâmtoarea Bosfor. El a menționat că acum Federația Rusă ar trebui să-și concentreze forțele pentru a-și crește prezența navală în Marea Neagră, datorită importanței crescute a flancului sudic.
“În sud, amenințările nu privesc numai Ținutul Krasnodar sau Crimeea, ci statele NATO dau și semnale privind acordarea de sprijin pentru Ucraina. Navele alianței fac escale la Odesa și participă la exerciții comune. Orice apariție în acvatoriul Mării Negre a unui distrugător american dotat cu rachete de croazieră Tomahawk înseamnă că aceste rachete pot ajunge la Moscova. Dacă acestea sunt echipate cu focoase nucleare, atunci reprezintă o amenințare imediată”, a concluzionat Ordzhonikidze.
Comentariul autorului: Corveta Retivy a fost lansată la apă pe 12.03.2020 și în prezent se află în teste pe mare. Termenul de predare al acesteia este planificat în luna decembrie 2021.
Nava urmează să fie introdusă în dotarea Diviziei 30 Nave de Suprafață -Sevastopol din cadrul FRMN.
Armamentele principale ale corvetelor Proiect 20380 sunt rachetele antinavă H-35U, ale complexului de rachete Uran. Navele dispun de două instalații de lansare cu câte patru celule fiecare, în care sunt amplasate opt rachete în containere.
Până la sfârșitul anului 2022, este planificat ca în dotarea FRMN să fie introdusă și a doua corvetă Proiect 20380, respectiv Strogy. În prezent, reprezentanții Șantierului Naval Nordic pregătesc lansarea la apă a acesteia.
În acest moment, în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Federației Ruse se află șapte corvete Proiect 20380. Patru dintre acestea (Steregusci, Soobrazitelny, Boiky și Stoiky) fac parte din compunerea Flotei din Marea Baltică, iar alte trei (Soversheny, Gromky și Aldar Tsydenzhapov) din cea a Flotei din Oceanul Pacific. De asemenea, în dotarea Flotei din Oceanul Pacific se află și prima corvetă Proiect 20385, Gremiasci.
Se estimează că, în următorii 30-40 de ani, corvetele Proiect 20380 și versiunile modificate ale acestora, Proiect 20385 și Proiect 20386, vor deveni baza înzestrării Forțelor Navale ale Federației Ruse pentru zona maritimă apropiată.
Navele de acest tip sunt destinate pentru patrularea în zona de responsabilitate, asigurarea sprijinului de artilerie pentru desantul maritim și ducerea de acțiuni în zona maritimă apropiată (lupta cu navele de suprafață și submarinele adversarului).
În dotarea acestora se află complexul de rachete antiaeriene Redut, complexul antisubmarin Paket-NK, o instalație de artilerie A-90 cu calibrul de 100 de milimetri, două mitraliere cu calibrul de 14,5 milimetri și două aruncătoare de grenade antidiversiune DP-64. Navele dispun și de un hangar pentru un elicopter Ka-27.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News