Potrivit lui Demir, prim derularea programul miliar Ozgur se urmăreşte îndeplinirea tuturor cerinţelor pentru modernizarea flotei de avioane F-16 Block 30 a Forțelor Aeriene Turce prin integrarea unor sisteme dezvoltate pe plan intern de industria aeronautică naţională.
,,Vom face noi înșine modernizarea avioanelor F-16 şi deja ne descurcăm foarte bine. Nu există nicio îndoială că avioanele F-16 Block 40 și Block 50 vor primi această modernizare", a declarat Demir.
Oficialul turc este încrezător că programul Ozgur este potrivit pentru avioanele F-16 Block 40 și 50. Această încredere se datorează modernizării deja începute a avioanelor F-16 Block 30 în cadrul aceluiași program.
În luna iunie a acestui an, Turcia a anunțat, că 35 de avioane F-16 Block 30 vor fi modernizate în cadrul programului Ozbur și se așteaptă ca acestea să se întoarcă la Forţele Aeriene Turce până la sfârşitul anului.
Avioanele de vânătoare F-16 Block 30 aparținând Forțelor Aeriene Turce, care au mai fost supuse modernizate anul trecut de compania Turkish Aerospace Industries (a presupus creşterea duratei de viaţa operaţională a aeronavelor F-16 Block 30 de la 8000 ore de zbor la 12000 ore), vor fi supuse, de asemenea, modernizării avionicii. Prima aeronavă modernizată în cadrul programului F-16 OZGUR este așteptată să fie livrată Forțelor Aeriene în acest an.
Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 Block 70/72
După ce în urmă cu o lună, șansele de achiziție scăzuseră considerabil, ministrul turc al apărării a anunțat, pe 9 august, că negocierile continuă.
Reamintim că, în prima parte a lunii iulie, Camera Reprezentanților a aprobat un amendament la versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023, care face aproape imposibil exportul în Turcia a aeronavelor de luptă F-16.
,,Vom avea o altă întâlnire în august, în curând (pe 15 august – nota autorului). Am fost invitați în America”, a declarat Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, la cea de-a 13-a Conferință a Ambasadorilor, organizată la Ankara.
Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate.
În 2020, Turcia a fost exclusă din programul F-35 pentru că a pus în funcțiune sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400 „Triumph”, dar Ankara consideră că între cele două situații – programul F-35 și achiziția F-16 - sunt diferențe majore, subliniate chiar de americani.
„F-16 este un proces separat. Departamentul de Apărare al SUA subliniază acest lucru de nenumărate ori - vom discuta doar despre F-16 cu tine. Cealaltă echipă va discuta doar despre F-35”, a precizat Hulusi Akar.
Eliminarea Turciei din programul F-35 a fost făcută în baza CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - Legea de Contracarare a Adversarilor Americii), în timp ce în cazul F-16, este vorba de un proiect al NDAA, valabil doar în 2023, dacă se aprobă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News