O asemenea inițiativă comună de cumpărare de muniție ar marca un pas foarte important în direcția integrării UE, deoarece achizițiile de apărare, la fel ca politica în domeniul fiscalității sau a cooperării polițienești, sunt în mare măsură rezervate guvernelor statelor membre.
Oficialul european nu a menţionat câte dintre statele membre vor semna documentul, dar s-a declarat încrezător că până luni vor fi "multe semnături" pe acest acord deschis ţărilor UE şi Norvegiei.
La reuniunea miniştrilor europeni ai apărării, desfăşurată pe 8 martie la Stockholm, a fost discutat un plan propus de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi care prevede ca statele UE să furnizeze urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze de calibrul 155 mm, finanţarea de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).
Ulterior, conform aceluiaşi plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF ar urma să fie folosită pentru achiziţii comune de obuze tot de calibrul 155 şi destinate de asemenea Ucrainei, adică aproximativ 250.000 de obuze, dar care urmează să fie fabricate de industria de apărare europeană şi/sau să fie cumpărate din state terţe.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de planul european, considerându-l în continuare insuficient. El a subliniat că Ucraina are nevoie de măcar un milion de obuze de calibrul 155 mm, al căror cost ar fi de circa 4 miliarde de euro, aşadar cel puţin dublu faţă de planul discutat şi asupra căruia sunt aşteptaţi să decidă miniştrii europeni de externe la reuniunea lor care va avea loc luni.
Ucraina pare să pregătească în acest timp o contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia în agresiunea lansată de aceasta în urmă cu un an, dar se confruntă cu insuficienţa muniţiei de artilerie şi cu limitele şi lentoarea livrărilor de arme din partea aliaţilor săi occidentali, au declarat agenţiei EFE experţi militari ucraineni.
Potrivit acestora, soldaţii ucraineni care apără oraşul asediat Bahmut se plâng adesea că ţintele ruseşti rămân neatinse din cauza lipsei muniţiei de artilerie, ceea ce conduce la pierderi umane mai mari în rândul infanteriei ucrainene, care, în timp ce este supusă bombardamentelor inamice, se vede nevoită să respingă cu arme de foc asalturile neîncetate ale trupelor ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News