Pământul a devenit prea mic pentru ambiţiile geostrategice ale Rusiei şi Chinei. Rogozin vrea o ''bază de cercetare'' pe Lună

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia intenţionează să înfiinţeze o bază de cercetare pe Lună, cel mai probabil în colaborare cu China, a anunţat într-un interviu şeful Agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, transmite vineri DPA.

Rusia şi China "au decis recent că probabil vom construi o bază lunară împreună", a declarat joi seară şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin.

Directorul Roscosmos nu a precizat când va fi construită baza. Conform unor declaraţii anterioare ale unor oficiali ruşi, o misiune rusă cu echipaj uman pe Lună ar putea să fie lansată peste aproximativ 10 ani.

Rogozin a precizat că are mult respect pentru colegii săi chinezi şi a explicat că, în pofida unei serii recente de accidente produse în cadrul programului spaţial chinez, oamenii de ştiinţă chinezi "continuă să lucreze şi continuă să testeze modalităţi de rezolvare a problemelor apărute".

Rusia şi China şi-au întărit relaţiile bilaterale şi în domeniul spaţial în ultimii ani, pe măsură ce relaţiile cu Occidentul, în special cu SUA, s-au degradat din cauza disputelor comerciale şi a conflictelor regionale.

Chiar şi în acest context, Rusia şi SUA au păstrat o relaţie de colaborare în special în ceea ce priveşte misiunile pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), mai notează DPA, potrivit Agerpres.

La sfârşitul anului 2018, precizam că Rusia vrea să readucă la viaţa un proiect sovietic şi anume înfiinţarea unei baze pe suprafaţa Lunii.

Atunci, ca şi acum, controversatul Rogozin anuţa cu mare fast ca Rusia intenţionează să înfiinţeze o bază pe suprafaţa Lunii în cadrul programului său selenar şi să studieze satelitul natural al Pământului cu ajutorul avatarurilor robotizate.


Revenirea la un vis sovietic


În anii 1960, Serghei Korolev, părintele programului spațial sovietic, a fost unul dintre primii lideri ai industriei spațiale din URSS, care a pus problema construirii unui avanpost pe termen lung pe suprafața Lunii. În 1960, în urma primelor succese sovietice în trimiterea de sonde fără pilot către Lună, Korolev a publicat un articol în Pravda, publicația oficială a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În articol, Korolev a subliniat în termeni generali planurile sale de explorare a spațiului, inclusiv expediții lunare: ,,Posibilitatea explorării directe a Lunii provoacă un interes deosebit, mai întâi prin aterizarea sondelor științifice automatizate...și mai târziu prin modalități de trimitere a cercetătorilor și construirea unei stații științifice locuibile pe Lună."

Între 1962 și 1974 , URSS a elaborat proiectul Zvezda, care prevedea instalarea unei baze permanente pe Lună înaintea americanilor. Aceasta trebuia să găzduiască 12 persoane și să fie alimentată de un reactor nuclear.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel