Pakistanul transmite un mesaj de la distanță Indiei și testează o rachetă nucleară. ”Ababeel”, un pas mare înainte pentru triada nucleară a Pakistanului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Este inclusiv un mesaj de descurajare strategică, au anunțat Forțele Armate Pakistaneze. Pakistanul a testat, miercuri, o rachetă balistică Ababeel capabilă să transporte mai multe focoase nucleare care pot ataca ținte diferite. Prima lansare a acestei rachete a avut loc cu aproape șapte ani în urmă, pe 24 ianuarie 2017, iar de atunci Pakistanul nu a mai efectuat niciun test.

Verificarea din 18 octombrie a avut ca obiective validarea unui design diferit și evaluarea anumitor parametri  tehnici și a diferitelor subsisteme în scopul „consolidării descurajării și creșterii stabilității strategice în regiune”, potrivit serviciului de presă al Forțelor Armate Pakistaneze.

Potrivit informațiilor publice din 2017, racheta Ababeel avea atunci o rază de acțiune de 2.200 de kilometri și a fost dezvoltată pentru a penetra scuturile balistice tot mai performante din regiune, cu referire la sistemul Indiei de apărare împotriva rachetelor balistice. Poate transposta trei focoase nucleare standard de 500 kg fiecare sau 5 de 300 kg sau maxim 8 focoase de 185 kg.

Un expert în programul nuclear al Pakistanului, Mansoor Ahmed, a spus că timpul lung dintre teste se datorează probabil eforturilor de îmbunătățire a „parametrilor tehnici și de performanță”.

Ahmed, aflat acum în mediul academic la Universitatea Națională Australiană, a declarat pentru publicația americană Defense News că racheta Ababeel este cea mai importantă realizare tehnică, din aproape două decenii, pentru triada nucleară a Pakistanului și o descoperire majoră care îmbunătățește capacitatea de supraviețuire a forțelor strategice terestre în cazul unei lovituri nucleare preemtive indiene asupra forțelor nucleare pakistaneze (lovitură de contraforță, în terminologie militară).

Teoretic, racheta Ababeel poate fi lovită pentru o lovitură preemtivă contraforță pakistaneză împotriva forțelor nucleare indiene.

Fostul ofițer al armatei pakistaneze, Naeem Salik, care a lucrat la Divizia de Planuri Strategice și acum este director executiv la think tank-ul Strategic Vision Institute din Islamabad, a declarat că Ababeel „îmbunătățește opțiunile de țintire ale Pakistanului”.

„Ababeel oferă avantajul de a angaja mai multe ținte în același timp, fiecare vector de atac oferind o soluție rentabilă și complicând în același timp munca [apărării împotriva rachetelor balistice] a Indiei”, a spus el pentru Defense News. „În acest context, se încadrează bine și în [descurajarea cu spectru complet], oferind capacitatea de a lovi împotriva unei mari varietăți de ținte.”

Pe 7 iunie 2023, India a testat cu succes racheta balistică Agni Prime cu combustibil solid, care este cea mai precisă (eroare la țintă mai mică de 10 m) și cea mai recentă dezvoltare din arsenalul său nuclear. Are o rază medie de acțiune (1.200-2.000 km) și transportă una sau două ogive (nucleare sau convenționale înalt explozive/termobarice) manevrabile de 3.000 kg respectiv 1.500 kg.

Precizia proiectată a rachetei și capabilitățile sale de ultimă generație au alimentat temerile observatorilor străini că India se îndreaptă către o poziție nucleară bazată pe contraforță (căutând să vizeze cu precizie infrastructura nucleară opusă în caz de război), deși au fost alți analiști care au respins acest lucru.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel