M.I.R., aflat în România în calitate de beneficiar al dreptului de şedere pe termen lung a intrat în atenția Serviciului în cursul anului 2016, pe fondul unor informaţii potrivit cărora acesta traversa un proces de radicalizare religioasă de factură fundamentalistă, desfăşurând activităţi de propagandă extremist-teroristă în medii ermetice.
Amenințări la adresa securității naționale
În urma măsurilor informativ-operative întreprinse, s-a stabilit că respectivul a derulat activități care constituie amenințări la adresa securității naționale, potrivit art. 3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României. Concret, străinul s-a remarcat prin radicalizare religioasă de factură fundamentalistă şi activităţi de propagandă extremistă în favoarea ideologiei promovate de o entitate teroristă, derulate în medii ermetice ale coreligionarilor şi în mediul virtual, incitând la acţiuni violente.
Promovarea unor idei, concepţii şi atitudini specifice entităţii teroriste conduce la intensificarea activităţilor propagandiste în mediul coreligionarilor din România, accelerând riscul radicalizării acestora. Totodată, permite constituirea unor nuclee fanatizate de susţinători ai obiectivelor promovate de entitatea teroristă, capabile să acorde sprijin eventualelor elemente extremiste din exterior sau chiar să acţioneze direct la comanda acestora.
Sesizare pentru Curtea de Apel
La propunerea SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti care, în conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/12.12.2002, privind regimul străinilor în România, coroborat cu art. 44 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, a dispus măsura declarării ca indezirabil a celui în cauză, pentru implicarea în fapte care, potrivit art. 3 lit. "i" şi "l" din Legea 51/1991 (republicată), constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale. Străinul nu se mai află pe teritoriul național.
În calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituții din cadrul SNPCT, precum și cu partenerii externi.
În acest context, ţara noastră, în calitate de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi-a asumat obligaţia:
- de a refuza şederea pe teritoriul naţional a celor care finanţează, plănuiesc, sprijină sau comit acte de natură teroristă sau de a le oferi adăpost în acest sens;
- să îi împiedice pe cei care finanţează, plănuiesc, facilitează sau comit acte teroriste de a folosi teritoriile lor pentru aceste scopuri împotriva altor state sau cetăţenilor acestora.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News