Joi, 12 decembrie, președintele francez Emmanuel Macron va sosi la Varșovia pentru a discuta cu partea poloneză misiunea de menținere a păcii, care ar trebui să protejeze suveranitatea Ucrainei în cazul semnării unui acord cu Rusia.
Fostul secretar general adjunct al NATO Camille Grand a spus pentru Rzeczpospolita că, în timpul întâlnirii cu viitorul președinte american Donald Trump, liderul francez ar fi putut informa despre disponibilitatea Europei de a-și asuma riscul de a proteja suveranitatea ucraineană.
Franța se oferă în mod activ să trimită o misiune de menținere a păcii în țară, care să se asigure că ocupanții nu încalcă încetarea focului. Proiectul acestei misiuni este dezvoltat de Institutul Francez de Relații Internaționale.
Expertul său Eli Tenenbaum a raportat că contingentul militar poate număra cinci brigăzi (aproximativ 40.000 de militari). Comanda unei brigăzi ar putea fi dată Poloniei.
Trei modalități de a oferi Ucrainei garanții de securitate
Modelul ”german”. Statele Unite ale Americii și Germania se opun propunerii, care prevede intrarea Ucrainei în NATO, în timp ce o parte din teritoriile sale rămân sub ocupație.
Modelul „israelian” este incert, deoarece furnizarea constantă de arme către Ucraina va depinde de starea bugetelor SUA și europene.
Al treilea este modelul „coreean”: o misiune internațională de menținere a păcii care păzește de peste 70 de ani linia de demarcație dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Acesta este al treilea model, cu includerea elementelor din primul și al doilea, pe care s-ar baza garanțiile de securitate pentru Kiev, spune Le Grand.
Camille Grand consideră că este important să fie implicate cât mai multe țări și state într-o astfel de misiune de menținere a păcii, chiar dacă participarea lor este doar simbolică și crede că Germania și Olanda ar putea susține această idee după alegeri.
Trimiterea de trupe în Ucraina
Potrivit presei occidentale, președinte american Donald Trump are în vedere crearea unei zone tampon pe frontul ruso-ucrainean, care va fi controlată de forțele militare ale țărilor europene.
Londra și Paris discută deja despre cum pot proteja Ucraina în cazul semnării unui acord de pace pentru a pune capăt războiului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News