"Avioane din Canada şi Statele Unite au fost trimise la faţa locului iar obiecul a fost doborât de un avion de vânătoare american F-22 Raptor", a precizat Trudeau.
Ministrul Apărării Naţionale din Canada a afirmat și el pe pe Twitter, potrivit agenției Agerpres, că a discutat cu omologul său american, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, reafirmând o "apărare comună" a suveranităţii lor.
Acesta este al doilea obiect zburător doborât de Statele Unite în aproximativ 24 de ore. Un obiect similar "de mărimea unei maşini mici" a fost distrus vineri deoarece reprezenta "o ameninţare la adresa siguranţei traficului aerian", potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.
SUA nu au oferit alte informații despre natura obiectului.
Cert e că incidentul are loc la o săptămână după ce Washingtonul a doborât un balon de spionaj chinez în largul coastei sale atlantice, care survolase obiective militare sensibile, dar care a fost descris de Beijing drept o aeronavă "civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".
Obiect neidentificat și în statul american Montana?
Și spaţiul aerian din statul american Montana a fost închis temporar din cauza prezenţei unui obiect pe cer, au declarat reprezentanţi ai autorităţii americane de reglementare a aviaţiei civile (FAA) şi un ales din Camera Reprezentanţilor.
FAA a interzis temporar zborurile pe o suprafaţă de aproximativ 93 x 93 kilometri în jurul Havre, statul Montana, în apropierea graniţei cu Canada, potrivit Reuters.
"FAA a închis o parte din spaţiul aerian din Montana pentru a sprijini operaţiunile Departamentului Apărării. Spaţiul aerian a fost redeschis", a informat agenţia într-un comunicat, după ce reprezentantul statului Montana Matt Rosendale anunţase prezenţa unui "obiect care ar putea interfera cu traficul aerian comercial", iar Departamentul Apărării "îşi va continua eforturile de a observa şi neutraliza obiectul dimineaţa".
O "anomalie radar" detectată, dar niciun "obiect" identificat deasupra statului Montana, a informat ulterior Pentagonul.
Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a trimis avioane de luptă să investigheze, dar aeronava "nu a identificat niciun obiect care să se coreleze cu înregistrările radar". NORAD va continuă să monitorizeze situaţia, informează Reuters.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News