Ovidiu Raețchi: Poate ajunge Rusia lui Putin într-o situație revoluționară?

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin

Liberalul Ovidiu Raețchi, cel care a fost vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților în Parlamentul trecut, a făcut o scurtă analiză despre situația din Rusia, în contextul protestelor masive împotriva regimului.

În contextul protestelor pro-Navalnîi, Raețchi se întreabă dacă „poate ajunge Rusia lui Putin într-o situație revoluționară?” 

„În principiu, la un secol de la triumful (uluitor) al revoluției bolșevice, te-ai aștepta de la un fost spion KGB precum Putin să înțeleagă în detaliu tehnicile de contrainsurgență și lecțiile din 1917: controlează orașele mari și centrele de putere, controlează comunicațiile, controlează armata.

Orice regim se prăbușește, totuși, dacă e depășită o masă critică a protestatarilor - dincolo de care orice aparat de represiune devine irelevant - dar și dacă există în interiorul puterii o grupare dispusă să treacă de partea revoluționarilor (cum nu s-a întâmplat în Siria, deși masa critică în stradă a existat).

Spre deosebire de puterea dezbinată și străvezie de la 1917, Putin pare azi decis să fie nemilos și să meargă până la capăt, indiferent de nivelul de violență și reprimare la care se va ajunge. Pe de altă parte, Putin e acum, spre deosebire de anul 2000, un tiran bătrân, arogant și rupt de realitate. Iar asta îl face vulnerabil”, precizează Ovidiu Raețchi, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Amintim că autoritățile ruse s-au îndreptat împotriva rețelelor sociale în ultimele zile, după ce apelurile la proteste în sprijinul disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi au fost vehiculate intens online.

Este al doilea sfârșit de săptămână cu proteste masive în Rusia, după arestarea opozantului Alexei Navalnîi. Poliţia rusă a arestat în cursul zilei de ieri câteva mii de persoane şi a blocat centrul mai multor oraşe, inclusiv al capitalei, în timpul unor noi demonstraţii organizate în toată ţara pentru eliberarea opozantului Alexei Navalnîi, notează și Agerpres. Autorităţile ruse spun că aceste proteste nu au fost autorizate.

Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors în Moscova din Germania unde a fost tratat după o presupusă otrăvire pentru care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin şi serviciile de securitate ruse. El face obiectul mai multor proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel