Orientul Mijlociu sau Europa? Armata SUA decide unde va desfăşura sistemele Iron Dome

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Congresul SUA a solicitat Armatei să vină cu un plan privind desfăşurarea sistemelor Iron Dome, care au fost achiziţionate de Statele Unite ca o soluție provizorie pentru a completa necesarul de sisteme de apărare antirachetă.

Generalul de brigadă Brian Gibson, director al Air and Missile Defense Cross Funcţional Team, a precizat pentru Defense News că la Departamentul Apărării se finalizează planurile privind unde, cum și când ar putea fi desfăşurate cele două noi baterii de apărare antiaeriană ale armatei SUA. 

Generalul Brian Gibson a precizat că pentru desfăşurarea acestor sisteme, Pentagonul ia în calcul mai mulţi factori, cum ar fi: tipurile de ameninţări la care aceste sisteme trebuie să răspundă, costul, transportul şi perioada de timp alocată desfăşurării.

Generalul american a dat asigurări că Armata SUA va face tot posibilul ca această desfăşurare să fie cât mai fezabilă, fiind unul dintre obiectivele sale, deoarece nu vrea ca sistemele Iron Dome să fie unitate într-un hangar.

În anul 2019, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome, achiziția fiind definită că urgentă.

Planul de achiziție urgentă se bazează pe necesitatea de a proteja forțele americane desfăşurate în teatrele de operaţiuni din întreaga lume, în principal de rachetele folosite de organizațiile teroriste împotriva soldaţilor.

Sistemul de apărare antirachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome și de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023.

Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO) a Direcției pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare din Ministerul israelian al Apărării a livrat, la începutul acestui an, cea de-a doua baterie de apărare antirachetă/antiaeriană, Iron Dome către Departamentul de Apărare al SUA. 

Bateria a fost dezvoltată de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems ca parte a unui acord pentru două baterii Iron Dome semnat între cele două țări în august 2019.

Ambele sisteme Iron Dome au fost livrate armatei SUA, iar între timp au ajuns la baza Fort Bliss, unde militarii americani vor participa la cursuri de instruire, testare și operare a acestor sisteme, totul pentru a se pregăti pentru momentul în care acestea vor fi desfăşurate.

Generalul Brian Gibson nu a precizat unde intenţionează US Army să desfăşare cele două sisteme Iron Dome, dar a ţinut să menţioneze că la nivelul armatei se face tot posibilul ca până la sfârșitul anului să fi finalizate toate sarcinile pentru ca sisteme să poată fi instalate în orice bază militară americană din lume.

 

Bazele militare ale SUA din Europa de Est şi Golful Persic ar putea găzdui sisteme Iron Dome ?

 

Într-o analiză anterioară, dedicată acestui subiect, am precizat că Israelul ar fi fost de acord să permită SUA să desfășoare sisteme de apărare antirachetă Iron Dome, fabricate de industria israeliană de apărare, în bazele sale militare din Golful Persic, Europa de Est și din Asia.

Mai mulţi oficialii israelieni din domeniul informațiilor și securității au susţin că Israelul a permis Statelor Unite să desfășoare sisteme de rachete Iron Dome în Golful Persic, Europa de Est. 

La momentul respectiv, oficialii israelieni au refuzat să precizeze cu exactitate numele bazelor în care Statele Unite ar fi dispuse să amplaseze sisteme de apărare antirachetă Iron Dome, achiziţionate recent din Israel.

Este de aşteptat că Statele Unite să înceapă în curând să desfăşoare baterii ale sistemului de apărare antirachetă Iron Dome – în materie de tehnica militară fiind una dintre ’’bijuteriile’’ realizate de industria israeliană de apărare – în bazele sale militare din statele din Golf, potrivit oficialilor israelieni.

Dacă aceste sisteme vor fi desfăşurate în baze militare din Orientul Mijlociu, vor fi destinate să apere forțele SUA din Golf de eventuale atacuri venite din partea Iranului sau din partea unor forţe militare susţinute de regimul de la Teheran. Oficialii israelieni au susţinut că SUA vor desfășura baterii ale sistemului Iron Dome în Europa de Est – din motive de îngrijorare – deoarece Rusia ar putea încerca să atace forțele SUA sau infrastructura strategică a ţărilor aflate în acesta regiune.

Defense News aminteşte că senatorul John Boozman a solicitat anul trecut ca Pentagonul să desfășoare cel puțin o baterie Iron Dome în Orientul Mijlociu, la scurt timp după ce acesta a efectuat o vizită la în Irak, fiind convins că forțele SUA și cele ale coaliției internaţionale au nevoie cât mai urgent să fie bine protejate de eventuale atacuri ale Iranului sau ale forţelor pe care Teheranul le susţine în acestă regiune.

Intenţia de a disloca Iron Dome în Orientul Mijlociu vine pe fondul atacului cu rachete balistice al Iranului împotriva trupelor SUA și ale coaliției, în ianuarie 2020, precum și ca urmare a zecilor de atacuri cu rachete asupra Green Zone din Bagdad - un perimetrul de securitate în care se afla şi Ambasada SUA.

Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanțe cuprinse între 4 până la 70 lm de distanță. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel