Ordinele lui Trump provoacă dezechilibre și în Africa de Sud. Sunt depășite inclusiv așteptările colonialiștilor europeni din această țară

Cătălin Costea |
Data publicării:

Donald Trump a înghețat ajutorul pentru Africa de Sud într-o escaladare a rupturii dintre administrația sa și Pretoria, generată de o lege controversată de expropriere a terenurilor menită să combată inegalitatea provocată în această țară încă din perioada apartheid.

Într-un ordin executiv semnat vineri, Trump a semnalat că legea în cauză arată o „desconsiderare șocantă” față de drepturile cetățenilor permițând guvernului să confiște terenuri de la minoritatea etnică Afrikaners fără compensație.

Adoptarea Actului de Expropriere, semnat luna trecută de președintele sud-african Cyril Ramaphosa, a urmat „nenumăratelor” politici menite să elimine egalitatea de șanse, precum și „retoricii pline de ură” și acțiunii guvernamentale care au generat violență împotriva proprietarilor de terenuri „defavorizați rasial”, se precizează în ordinul semnat de Trump.

Africa de Sud este, de asemenea, acuzată de „poziții agresive” față de SUA și aliații săi, în special față de Israel, dar și de stimularea relațiilor cu Iranul.

„Statele Unite nu pot sprijini guvernul Africii de Sud din cauza încălcări drepturilor din țara sa sau a subminării politicii externe a Statelor Unite, ceea ce reprezintă amenințări pentru națiunea noastră, aliații noștri, partenerii noștri africani și interesele noastre”, a transmis președintele american, precizând că administrația sa va promova relocarea afrikanerilor „scăpându-i de discriminarea bazată pe rasă susținută de guvernul sud-african”.

 

Președintele sud-african rămâne ferm pe poziția sa

 

Trump și Ramaphosa sunt angajați într-un duel declarativ asupra legii încă de duminică, când președintele SUA a acuzat administrația omologului său de „confiscare de terenuri” și maltratarea „anumitor clase de oameni”.

Miercuri, 5 februarie, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că nu va participa la viitoarele discuții ale G20 de la Johannesburg, ca răspuns la legislația și la alte „lucruri foarte rele” care se întâmplă în țară.

De cealaltă parte, Ramaphosa a insistat că legea nu este un „instrument de confiscare”, ci o parte a unui „proces legal mandatat în mod constituțional” și a susținut că va asigura accesul la terenuri într-o „manieră echitabilă și justă”.

Într-un mesaj de joi adresat parlamentului, care părea mai mult destinat lui Trump, Ramaphosa a spus că țara sa va rămâne unită în pofida tendinței de „căutare a unor interese înguste” și a „declinului cauzei comune”.

„Nu ne vom descuraja. Suntem un popor rezistent. Nu vom fi hărțuiți”, a declarat acesta.

În conformitate cu legea exproprierii, guvernul poate confisca terenuri fără despăgubiri în cazul în care acest lucru este considerat a fi „echitabil și în interes public”, cum ar fi în cazurile în care nu este utilizat și după ce eforturile de a ajunge la un acord cu proprietarul au eșuat.

Ramaphosa și conducerea formațiunii Congresul Național African (ANC) au spus că legislația este necesară pentru a atenua disparitățile uriașe în proprietatea asupra pământului care decurg din așezările coloniale, instituirea ulterioară a segregării rasiale și a guvernării minorităților albe.

Cu toate acestea, guvernul sud-african nu a expropriat încă niciun teren în baza acestei legi.

Alianța Democrată (DA), cel mai mare partid de opoziție din Africa de Sud și membru al guvernului de unitate națională condus de ANC, a criticat legea, considerând-o drept o amenințare la adresa drepturilor de proprietate și a investițiilor străine atât de necesare.

În același timp, DA, care se bucură de sprijinul sud-africanilor albi, indieni și multirasiali, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la amenințările lui Trump și a negat interpretarea potrivit căreia legea permite confiscarea terenurilor „arbitrar”.

 

Disproporționalitate între băștinași și colonialiști

 

Proprietatea terenurilor este o problemă aprinsă în Africa de Sud, din cauza moștenirii lăsate de apartheidul care a durat din 1948 până în 1994.

Deși negri sud-africani reprezintă mai mult de 80 la sută din populație, ei dețin doar 4 la sută din terenurile agricole, potrivit unui recensământ guvernamental efectuat în 2017.

Sud-africanii albi, care alcătuiesc aproximativ 7% din populație și sunt împărțiți între descendenții vorbitori de afrikaans ai colonialiștilor olandezi și descendenții vorbitori de limbă engleză ai colonialiștilor britanici, dețin aproximativ trei sferturi din pământ.

Campania lui Trump împotriva Africii de Sud vine în momentul în care administrația sa renunță la asistența financiară externă într-un mod mai larg, inclusiv prin desființarea efectivă a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Potrivit celor mai recente date guvernamentale americane, în 2023 Washingtonul a alocat aproximativ 440 de milioane de dolari ca asistență Africii de Sud.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel