Orban vrea să redefinească participarea Ungariei la misiunile externe ale NATO, dar (încă) asigură: ”Vom continua să apărăm membrii Alianței”

Viktor Orban, photo source: Viktor Orban @OfficialFacebook
Viktor Orban, photo source: Viktor Orban @OfficialFacebook

Ungaria lucrează pentru a-și „redefini” apartenența la Alianța Nord-Atlantică, ceea ce ar permite Budapestei să nu trimită arme și bani în Ucraina în viitor. Bloomberg raportează că, de asemenea, Ungaria nu dorește să participe la misiuni ale Alianței, desfășurate în afara teritoriului Aliat.

Oficialii ungari lucrează deja la definirea unui nou cadru juridic care să distingă între statutul Ungariei în NATO și cel al celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice, a spus Orban într-un interviu acordat vineri la radioul de stat, citat de Bloomberg.

„Avocații și ofițerii noștri lucrează serios pentru a afla cum poate Ungaria să mențină calitatea de membru NATO, astfel încât să nu fie nevoită să participe la acțiunile NATO în afara teritoriului Alianței”, a spus Orban.

Bloomberg a reamintit că Ungaria participă deja în mod semnificativ la două misiuni ale Alianței în afara teritoriului său, și anume în Irak și Kosovo. În același timp, țările membre NATO au opțiunea de a nu participa la astfel de misiuni militare.

 

Vom continua să apărăm membrii

 

Cu toate acestea, premierul ungar insistă că țara sa rămâne angajată în misiunea NATO de a-și apăra membrii în cazul în care unul dintre ei devine ținta unui atac.

Orban a mai adaugat că Budapesta este îngrijorată de faptul că finanțarea și livrările de arme către Ucraina, stat care nu este membru al Alianței, vor escalada în cele din urmă într-o implicare militară mai mare, posibil chiar către trimiterea de trupe.

Potrivit acestuia, Ungaria nu este în mod fundamental de acord cu aprecierea unor membri NATO conform căreia Rusia va ataca Flancul Estic al Alianței - dacă va avea succes în Ucraina - deoarece, potrivit acestuia, războiul actual ar trebui considerat un război între „două țări slave”.

În plus, potrivit lui Orban, NATO ar fi trebuit să înființeze grupuri de lucru pentru a examina eventualitatea extinderii rolului Alianței în războiul din Ucraina.

Ca membră a NATO, Ungaria participă la aceste discuții, dar ca „membru neparticipant” care este împotriva trimiterii de bani și arme în Ucraina, a spus Orban. Acordarea unei scutiri oficiale Ungariei ar echivala cu un nou concept de apartenență la NATO, a adăugat el.

„Este o situație în care suntem într-un fel acolo și nu suntem acolo în același timp”, a spus Orban. „Nu știu cât timp se poate menține acest lucru”, a conchis el.

Amintim că o problemă similară o întâlnim și la nivelul Uniunii Europene.

Orban a fost de acord cu deblocarea primelor tranșe din pachetul multianual de 50 de miliarde de euro ca ajutor pentru Ucraina doar după ce a primit asigurări că alocarea fondurilor va fi reevaluată o dată pe an.

Prețul plătit de Bruxelles pentru a obține acordul lui Orban privind sprijinul pentru Ucraina? Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, pe care le înghețase anterior din cauza îngrijorărilor legate de nerespectarea statului de drept și a drepturilor omului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel