Orban vrea să înființeze un grup în Parlamentul European, bazat pe partide din țările Grupului Vișegrad

Fidesz, facebook Orban
Fidesz, facebook Orban

Premierul ungar Viktor Orban, președintele ANO Andrej Babiș și SMER-ul slovacului Robert Fico doresc să înființeze un nou grup în Parlamentul European (PE). Potrivit presei maghiare, ei ar dori să atragă și partidul polonez Lege și Justiție (PiS).

Potrivit cotidianului ungar Népszava, premierul ungar Viktor Orbán  a luat inițiativa de a crea un nou grup politic în PE care să includă partide din țările Grupului Visegrad V4. Orban vrea să atragă în noul proiect partidul ceh ANO și Směr din Slovacia.

În același timp, sunt discuții și cu politicienii polonezi din formațiunea conservatoare Lege și Justiție (Pis).

Fostul premier ceh Andrej Babiș a vorbit despre crearea grupării în emisiunea de dimineață a CNN. Totuși, Babiș nu a vrut să dezvăluie care sunt partidele aflate în negocieri. Rezultatul întâlnirii va fi publicat luni. „Va fi incitant, vom vedea câți deputați europeni mai putem convinge”, a adăugat el.

 

Polonezii de la PiS, în proiectul lui Orban?

 

Amintim că Fidesz nu aparține în prezent niciunui grup din PE, mișcarea cehă ANO a plecat din grupul liberal Renew Europe, iar Směr a fost suspendat din grupul Socialiștilor și Democraților Europeni. Partidul polonez PiS, care în prezent face parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), condus de premierul italian Giorgia Meloni, s-ar putea alătura noului grup, mai speculează cotidianul ungar.

Cu toate acestea, PiS este un partid clar anti-rus, ceea ce nu se poate spune despre Fidesz și Směr.

Condiția pentru crearea unei noi grupări politice în PE este un număr minim de 23 de deputați din șapte țări membre diferite. ANO are șapte, Fidesz are 11 și Směr are cinci.

Marți, presa a raportat că polonezii și italienii au ajuns la un acord preliminar privind pozițiile cheie din ECR. La începutul zilei, europarlamentarii PiS au boicotat întâlnirea grupului, cerând ca aceasta să fie extinsă pentru a include și reprezentanții Fidesz. Partidul lui Orban, care are 11 europarlamentari, a respins anterior posibilitatea de a adera la ECR, deoarece partidul AUR, de extremă dreaptă și anti-maghiar, a fost primit în rândurile grupului ECR.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel