Momentul adevărului pentru Orban. Odată cu victoria lui Trump, premierul ungar va trebui să aleagă între doi prieteni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Orban, Xi Jinping, Trump
Orban, Xi Jinping, Trump

Victor Orban, prietenul numărul 1 al lui Donald Trump, se va confrunta cu o imensă dilemă, în mandatul următorului locatar la  Casa Albă.

În următoarele luni, UE și SUA vor negocia domenii cheie, precum ajutorul pentru Ucraina și protecția produselor europene de noi bariere vamale.

Este de așteptat ca Trump să solicite o atitudine mai dură a Europei, în raport cu expansiunea economică a Chinei.

Paradoxal, politica lui Trump față de China este mai apropiată de poziția UE, decât de cea a Ungariei lui Orban, scrie South China Morning Post.

Spre deosebire de Ungaria, UE are o serie de inițiative de limitare a influenței chineze, precum creșterea tarifelor la vehiculele electrice din China.

Budapesta, în schimb, a mizat totul pe China, iar asta nu poate decât să irite Administrația Trump.

 

Momentul adevărului pentru Orban

Victoria lui Trump ar putea întări și mai mult liderii de dreapta din UE, precum premierul italian Giorgia Meloni și cel ungar, Viktor Orbán, care au susținut cu voce tare campania lui Trump.

Orban, care este aproape de chinezi de ani de zile și este cunoscut ca un susținător al investițiilor chineze în Ungaria, ar putea deveni un factor cheie în negocierile lui Trump cu UE.

Cu toate acestea, surse diplomatice cred că, dacă Ungaria dorește să rămână în cercul aliaților lui Trump, ar putea fi nevoită să se distanțeze de Beijing.

E greu de crezut că un Trump intransigent față de China ar putea tolera afacerile înfloritoare dintre Budapesta și Beijing.

UE se așteaptă ca în viitor Orban să fie nevoit să decidă între loialitatea față de China și relația cu administrația Trump.

Amintim că Ungaria este cel mai apropiat aliat al Chinei în UE. Acesta a atras miliarde de investiții industriale chineze și merge pe contrasens, în raport cu viziunea Bruxelles-ului față de Beijing.

 

Europa divizată?

 

O atitudine mai puternică față de China, creșterea cheltuielilor de apărare și planuri coordonate față de politica externă a SUA ar putea deveni elemente majore ale politicii europene în următorii ani – dar numai dacă UE reușește să găsească o abordare unificată în abordarea cererilor și provocărilor lui Trump.

La o întâlnire a ambasadorilor europeni, organizată a doua zi după victoria lui Trump, s-a ajuns la un acord pentru a continua o abordare prudentă față de noua administrație americană. 

Anumite state membre au cerut creșterea cheltuielilor pentru apărare ca o modalitate prin care Europa să-i arate lui Trump că este dispusă să investească mai serios în propria sa securitate.

Cu toate acestea, există o diviziune între membrii UE: în timp ce unele state din Europa Centrală și de Est văd o oportunitate în victoria lui Trump, marile state ale continentului, precum Germania și Franța, și-au exprimat scepticismul cu privire la viziunea lui Trump.

Revenirea lui Trump ar putea slăbi și mai mult echilibrul european de putere deja fragil, arată analiza SCMP. Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu presiuni politice interne, iar von der Leyen va încerca probabil să aibă un rol de lider în coordonarea relațiilor cu noua administrație americană. Dar sursele diplomatice se îndoiesc că experiența și legătura ei cu administrația Biden ar ajuta la construirea relațiilor cu Trump.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel