Pe lista publicată luni, care o actualizează pe precedenta, din 2016, RSF include în total 37 de "tirani" din întreaga lume cărora le reproşează "o represiune masivă a libertăţii presei", iar pentru prima dată de la crearea acestei liste, acum circa 20 de ani, figurează reprezentantul unei ţări din Uniunea Europeană.
Motivul este că RSF consideră că, de la sosirea sa la putere, în 2010, Orban nu a încetat să atenteze împotriva "pluralismului şi independenţei mass media". Plecând de la ideea sa de "democraţie iliberală", Orban a transformat serviciul de radio şi televiziune în "organ de propagandă", iar în privinţa presei private, fie a supus-o propriilor interese, fie a redus-o la tăcere. Toate acestea au fost posibile graţie manevrelor politico-economice şi cumpărării de presă de către unii oligarhi care au legături cu partidul său, Fidesz, consideră RSF.
Pentru prima dată, în ediţia din acest an, RSF include pe lista sa două femei "prădătoare ale presei". Prima este şefa executivului din Hong Kong, pentru că se comportă ca "o marionetă în mâinile preşedintelui chinez Xi Jinping", în aplicarea politicilor "liberticide la adresa presei" care au dus la dispariţia în iunie a ultimului ziar independent, Apple Daily, şi la încarcerarea fondatorului său, Jimmy Lai. A doua este şefa executivului din Bangladesh, Sheikh Hasina, care conduce ţara din 2009 şi care, cu o lege privind securitatea digitală adoptată în 2018 - potrivit RSF - a deschis calea procedurilor judiciare împotriva a peste 70 de jurnalişti şi bloggeri.
Şapte dintre liderii aflaţi pe lista neagră a organizaţiei RSF se află acolo încă de la prima ediţie, din 2001: este vorba despre ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, preşedinţii Siriei, Bashar al Assad, Rusiei, Vladimir Putin, Belarusului, Aleksandr Lukaşenko. Este şi cazul preşedintelui Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema, care este cel mai longeviv şef de stat. RSF nu ezită să numească Guineea Ecuatorială drept "dictatură totalitară" în care peisajul mediatic se limitează aproape exclusiv la presa de stat însărcinată să difuzeze "propaganda guvernului" şi unde nu există niciun corespondent străin.
Ungaria acuză că în spatele Reporteri Fără Frontiere se află George Soros
Miliardarul George Soros, ale cărui fundaţii au finanţat organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF), se află în spatele includerii premierului Viktor Orban de către aceasta într-o listă cu lideri care încalcă libertatea presei, a susţinut luni ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, potrivit agenţiei MTI.
''Lista publicată luni de ''independenta şi obiectiva'' Reporteri fără Frontiere încearcă să arate Ungaria ca un loc unde libertatea presei este oprimată într-un mod deosebit de drastic şi fără scrupule'', a scris Judit Varga pe Facebook. Dar ''Ungaria este una dintre puţinele state membre (ale UE) în care există un adevărat pluralism atât în presă, cât şi în dezbaterile ideologice, precum şi în opinia publică'', adaugă ea, menţionând că RSF a primit sute de mii de dolari din partea fundaţiilor lui Soros.
La rândul său, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a susţinut că ''Reporteri fără Frontiere (RSF)'' ar trebui să-şi schimbe numele în ''Fake News fără Frontiere''.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News