Premierul ungar Viktor Orbán va vizita luni Georgia și se va întâlni cu prim-ministrul țării, dând legitimitate unui guvern care se confruntă cu acuzații de fraudare a voturilor în urma alegerilor de sâmbătă. Alegerile parlamentare cruciale din Georgia pentru a alege legislativul de 150 de membri au avut loc pe 26 octombrie.
Prim-ministrul Ungariei și-a transmis felicitările înainte de rezultatele preliminare oficiale: „Felicitări prim-ministrului Irakli Kobakhidze și partidului Visul Georgian pentru victoria lor copleșitoare la alegerile parlamentare de astăzi. Oamenii din Georgia știu ce este mai bine pentru țara lor și și-au făcut vocea auzită astăzi!”
Un înalt oficial maghiar a confirmat pentru Politico vizita lui Orban, iar purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a postat pe X că „vizita oficială” a fost organizată la cererea Georgiei. Ministrul de Externe al Ungariei Péter Szijjártó, ministrul Economiei Márton Nagy și ministrul Finanțelor Mihály Varga îl vor însoți pe Orbán.
De cealaltă parte, un diplomat european a spus că vizita lui Orbán în Georgia ar trebui înțeleasă doar ca „un alt efort individual al lui Orbána și a adăugat: „Dacă Orbán ar revendica pălăria europeană pentru el în timpul călătoriei, aceasta ar fi o impostură”.
Orban, în contratimp cu Europa
Vizita va evidenția din nou diferențele majore în politica externă dintre Ungaria lui Orbán, care deține președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE, și altele din jurul blocului.
Reacția premierului ungar este în totală opoziția cu cea a majorității liderilor din UE:
Charles Michel, Președintele Consiliului European (”Intenționez să pun Georgia pe agenda EUCO informală de la Budapesta. Luăm act de evaluarea preliminară a OSCE/ODIHR și solicităm Comisiei Electorale Centrale și altor autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și a judeca rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile referitoare la acestea”);
Josep Borrell: „Solicităm Comisiei Electorale Centrale din Georgia și altor autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și a judeca rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile referitoare la acestea. Aceste nereguli trebuie clarificate și soluționate.
Edgars Rinkēvičs, Președintele Letoniei (”Poporul georgian are un vis european, nimeni nu are dreptul să fure acest vis prin intimidare și manipulare. Solidaritate deplină cu poporul Georgiei și cu președintele Salome Zurabishvili”).
Jean-Noël Barrot, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței („Concluziile preliminare ale OSCE/ODIHR confirmă îngrijorările noastre cu privire la evoluțiile recente din Georgia, unde tocmai au avut loc alegeri parlamentare”).
Maria M. Stenergard , Ministrul Afacerilor Externe al Suediei („Serios îngrijorată de neregulile din alegerile din Georgia raportate de OSCE/ODIHR și de alți observatori”);
Gabrielius Landsbergis, Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei („Alegerile trebuie să se bazeze pe libertate și corectitudine. Iau foarte în serios acuzațiile de nereguli în orice alegere și voi acorda o atenție deosebită situației în curs de dezvoltare din Georgia.”);
Biroul Federal de Afaceri Externe al Germaniei (”Suntem îngrijorați de mediul tensionat raportat și de neregulile care trebuie abordate și remediate”);
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News