Orban e la Moscova. UE: Nu are niciun mandat / Putin: Premierul ungar a venit și ca președinte al UE. „Sunt gata să discutăm planul de pace”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

La patru zile după preluarea președinției rotative a Consiliului de Miniștri al UE, singurul lider european care a menținut relații bune cu Rusia merge astăzi la Kremlin. Un gest care nu poate decât să lovească unitatea (și așa fragilă) a UE.

Un gest de o viclenie rară, făcut de premierul Orban, care merge la Moscova pentru a-și continua „misiunea de pace ”.

Șeful guvernului ungar vrea să se creeze percepția că vizita sa se desfășoară sub auspiciile președinției rotative a Consiliului de Miniștri al UE, pe care Ungaria a preluată de la 1 iulie.

Toți oficialii europeni au condamnat vizita lui Orban.

"Președinția rotativă a (Consiliului de miniștri - n.r. ) UE și nu are mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", îl atacă, Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Von der Leyen: Orban la Moscova? Temporizarea nu-l va opri pe Putin. ”Doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace globală, dreaptă și durabilă în Ucraina”, a declarat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X.

Chiar și ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani (țară care rămâne mai prudentă în privința utilizării armelor occidentale pe teritoriul ruesc) a declarat că ”nu este momentul să facem vizite în Rusia”.

 

Putin către Orban, „gata să discute propunerile mele de pace”

 

De cealaltă parte, Vladimir Putin pune paie pe foc, amplifică poziția lui Orban în sistemul UE și sublinieză că ”premierul ungar a sosit în vizită în capitala Rusiei nu doar ca partener al Rusiei, ci și ca președinte al Uniunii Europene” (Ungaria deține președinția Consiliului de Miniștri al UE, nu a Consiliului European).

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus premierului ungar Viktor Orban că este gata să discute cu el „detaliile” propunerilor sale pentru pace în Ucraina, arată Izvestia.

Putin a făcut referire la discursul său recent la Ministerul de Externe, în care a spus că Moscova este pregătită să înceteze ostilitățile dacă ucrainenii își retrag trupele din cele patru regiuni revendicate de Rusia și se angajează să nu adere la NATO.

 

Ce aduce vizita lui Orban la Putin

 

Doar slăbirea unității UE, așa cum bine remarca Comisia Europeană.

”Vizita UE și Orban subminează unitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, cu privire la călătoria premierului ungar la Moscova. „Nu am fost în mod absolut informați despre vizită, nu a fost coordonată cu noi sau cu altcineva despre care eu cunosc”, a adăugat el.

La întâlnirea cu Putin, Orban și-a exprimat dorința de a auzi poziția șefului statului rus cu privire la o serie de probleme importante pentru țările europene.

„Vă sunt foarte recunoscător că, chiar și în condiții atât de grele, ați acceptat să mă primiți. Numărul țărilor care pot vorbi cu ambele părți ale conflictului din Ucraina este în scădere. Probabil că Ungaria va deveni în curând singura care vorbește cu toată lumea”, a adăugat el.

Reamintim că soluția Ungariei la invazia rusă este un armistițiu imediat, care ar îngheța conflictul pe actualul aliniament, Ucraina fiind nevoită, practic, să accepte pierderea celor 4 regiuni anexate de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel