Orban ajută Moscova cum poate și blochează totul pe subiectul Ucraina - de la achiziţiile de muniţii, până la mandatul de arestare al lui Putin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

 

Acest plan de achiziții de muniție, propus de Borrell şi aprobat acum de statele membre, prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm. O finanţare de un miliard de euro în acest scop urmează să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniţiei.

Cum era de așteptat, Ungaria nu se află printre statele semnatare ale acordului istoric de cumpărare și producere în comun de muniție pentru Ucraina. ”Nu ne vom lăsa împinși spre război”, a justificat decizia țării sale șeful diplomației ungare.

Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia şi Norvegia. Alte state membre s-ar putea alătura ulterior.

Ulterior, conform aceluiaşi plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF va fi folosită de Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA), sau de o asociere a cel puţin trei state membre, pentru achiziţii comune de obuze destinate de asemenea Ucrainei şi finanţate tot de cele 18 state care participă la acest program.

O al treia componentă a planului prevede creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru a reconstitui stocurile ţărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene şi a continua aprovizionarea Ucrainei.

Polonia a explicat de ce nu s-a înscris pentru achiziții comune de muniție pentru Ucraina. Diplomații polonezi asigură că Polonia va semna documentul în zilele următoare, „după finalizarea procedurilor naționale”.

 

Mandatul de arestare pentru Putin

 

De altfel, tot ieri la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a blocat declarația UE cu privire la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru președintele rus Vladimir Putin.

Ungaria este membru semnatar al Curții Penale Internaționale, dar putem fi siguri de pe acum că Budapesta nu va pune în aplicare decizia camerei preliminare de la Haga, în cazul în care Vladimir Putin ar vizita Ungaria.

Declarația MAE ungar notează că ministrul de Externe nu a nu a respins mandatul de arestare a lui Putin, ci „s-a opus rezoluției pe care diplomatul șef al UE, Josep Borrell, intenționa să o emită în numele tuturor statelor membre UE”.

„Ministrul de Externe Peter Sijarto a protestat împotriva acestui fapt”, se arată în comentariu.

Guvernul ungar este de părere că Borrell ar fi trebuit să facă declarația doar în numele său, și nu în numele tuturor statelor membre ale uniunii.

Autoritățile maghiare adoptă o poziție deschis anti-ucraineană. Țara încearcă în toate modurile posibile să susțină narațiunile rusești în Europa. Ungaria complică sau împiedică în mod constant introducerea de sancțiuni anti-ruse. Iar premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ucraina nu va putea câștiga un război împotriva Federației Ruse, așa că trebuie să ia în considerare alte opțiuni pentru atingerea păcii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel