Publicitate
Guvernul lui Orbán este singurul din Uniunea Europeană care menține legăturile politice și economice cu Moscova, în ciuda invaziei ruse a Ucrainei care durează de aproape 16 luni.
Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a purtat, luni, discuții cu directorul general al concernului rusesc de energie nucleară Rosatom, Alexei Likhacev.
Prezent la întâlnire, ministrul de externe ungar Péter Szijjártó a salutat faptul că în urmă cu ceva timp Uniunea Europeană a aprobat unele modificări în contractele de construcție și finanțare a două noi unități ale centralei nucleare Paks, care vor face posibilă ”accelerarea construcției, iar lucrările pregătitoare pot începe deja la începutul lunii iulie, sub rezerva respectării tuturor celor mai stricte reglementări de siguranță”.
Cele două noi unități sunt de așteptat să fie puse în funcțiune la începutul deceniului viitor. „Până acum reușim să reușim să nu existe sancțiuni pentru sectorul nuclear, dar în același timp suntem conștienți de faptul că sancțiunile există nu doar în scris, ci și în formă nescrisă”, a subliniat a declarat șeful diplomației maghiare, după întâlnire.
Șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, cu directorul executiv al Rosatom, Alexei Likhacev
Totodată, el a indicat că „unii actori străini” ar dori să blocheze sau să încetinească proiectul de extindere a centralei nucleare de la Paks. „Blocarea unei investiții care va asigura securitatea energetică este un atac la suveranitatea statului”, a afirmat el.
După extindere, Centrala Paks 2 va crește capacitatea nucleară a Ungariei de la 2.000 de megawați la 4.400 de megawați, ceea ce Szijjártó spune că este suficient pentru a acoperi 75% din cererea de energie electrică a țării. „Astfel, în mare măsură, vom deveni independenți de schimbările nebunești ale prețurilor energiei de pe piețele internaționale”, a adăugat șeful diplomației maghiare.
Anterior, la sfârșitul lunii mai, Comisia Europeană a aprobat un amendament la contractul pentru construcția a două noi unități ale centralei nucleare maghiare Paks.
Termenul inițial de finalizare a proiectului în valoare de 12 miliarde de euro era 2023, însă întregul proces a fost amânat de adoptarea legii privind împrumutul rusesc și de aprobarea proiectului de către Comisia Europeană.
Conform planurilor inițiale, băncile de stat ruse urmează să finanțeze 80% din proiect.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News