Orban a convins suficiente partide pentru a obţine statutul de grup în Parlamentul European

O nouă alianţă de extremă dreapta în Parlamentul European, lansată cu doar o săptămână în urmă de premierul ungar Viktor Orban, are suficiente partide pentru a obţine statutul de grup în legislativul european, informează duminică dpa.

AFP amintește că liderul naționalist ungar Viktor Orbán, a cărui țară deține din 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și-a anunțat pe 30 iunie intenția de a forma un nou grup parlamentar, intitulat "Patrioți pentru Europa".

Acest grup va include partidul de extremă dreapta austriac și mișcarea centristă a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis.

De atunci, cinci partide din diferite țări au anunțat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidul portughez Chega, partidul spaniol VOX și, cele mai recente, Partidul Popular Danez și partidul de extremă dreapta separatist flamand Vlaams Belang, care și-au anunțat aderarea sâmbătă.

Astfel, șapte țări sunt acum reprezentate în alianța "Patrioți pentru Europa", îndeplinind o condiție esențială pentru formarea unui grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană. Viktor Orbán a anunțat că luni va avea loc o întâlnire la Bruxelles cu partidele care formează acest nou grup. Potrivit premierului ungar, partidul de extremă dreapta francez Adunarea Națională (RN) urmează să își facă cunoscută decizia după turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franța, care are loc duminică. Dacă RN va decide să se alăture grupului, va deveni de facto liderul acestuia din punct de vedere al numărului de deputați, cu cei 30 de europarlamentari ai săi.

Partidul Lega al politicianului italian Matteo Salvini și-a exprimat interesul față de noua mișcare, dar încă nu și-a confirmat participarea. Noua alianță are nevoie de sprijinul partidelor din șapte țări pentru a fi recunoscută ca un grup de sine stătător în Parlamentul European. Viktor Orbán, al cărui partid Fidesz este neafiliat de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră să exprime o viziune diferită prin acest nou grup, care se opune sprijinului militar pentru Ucraina, imigrației ilegale și susține "familia tradițională". "Începe o nouă eră", a proclamat Orbán, adăugând că noul grup "va schimba politica europeană".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel