Mariupol este cel mai mare oraș ucrainean din regiunea Donetsk – regine în care, din 2014 şi până astăzi, Forţele Armate Ucrainene se luptă neîncetat cu forţele separatisite susținute de Rusia. În urma agresiunii militare ruseşti, aproximativ 14.000 de oameni şi-au pierdut viaţa și alte câte milioane de oameni şi-au prăsit locuinţele. Aeroportul orașului Mariupol, care este aproape de granița cu Rusia, a fost închis de când au izbucnit confruntările intre Armata Ucrainei şi separatiştii pro-ruşi.
Schimbul de focuri nu a încetat niciodată, dar în ultima perioadă a scăzut în intensitate, ceea ce i-a determinat pe oficialii orașului Mariupol să dorească să redeschidă aeroportul în acest oraș industrial port care se află pe malul Mării Azov.
Viceprimarul orașului, Serghei Zaharov, a declarat într-un interviu acordat presei locale că redeschiderea spaţiului aerian şi protejarea acestuia, precum şi refacerea şi modernizarea infrastructurii sunt două dintre principalele obiective care trebuie atinse pentru redeschiderea aeroportului Mariupol
Potrivit site-ului de știri mrpl.city, viceprimarul Mariupol, Serghei Zaharov, a declarat că autoritățile orașului intenționează să cumpere din Israel sistemul de apărare antirachetă Iron Dome.
Chiar dacă orașul Mariupol a fost ferit în ultimii ani de incidente de natura militară, acumularea masivă de trupe ruse de-a lungul frontierei Ucrainene, în luna mai a acestui an, a alimentat temerile cu privire la o altă ofensiva militară rusă.
Când a vorbit despre sistemul Iron Dome, Zaharov s-a raportat la Aeroportul Ben-Gurion din Israel şi la faptul că acesta este situat la 8 km de Cisiordania (West Bank).
Aeroportul Mariupol este la 40 km de linia de demarcaţie stabilită de Ministerul ucrainean al Apărării, a precizat Serghei Zaharov, potrivit The Jerusale Post.
„Pentru securitate, israelienii folosesc sistemul de apărare tactic Iron Dome. Putem adopta, de asemenea, această practică și deja am pus bazele în acest domeniu și suntem conștienți de pașii care trebuie făcuţi", a spus Zakharov.
Viceprimarul a spus că costul achiziționării sistemului „este de aproximativ 50 de milioane de euro” și că orașul a contactat deja o companie de securitate israeliană care va trimite o delegație la sfârșitul lunii iunie.
"Orașul a contactat deja compania de securitate israeliană. Specialiștii urmează să sosească la sfârșitul lunii iunie și vom discuta despre posibilitatea instalării sistemului în Mariupol", a declarat Serghei Zaharov.
Ministerul Apărării din Israel și Rafael Advanced Systems, contractantul principal pentru Iron Dome, au refuzat, cel puţin până în acest moment, să confirme sau sa infirme aceste informaţii.
Ucraina urmăreşte atent utilitatea sistemului Iron Domn
Nu este prima dată când în mass-media internaţională apare informaţia ca Ucraina vrea un sistem performant de apărare antirachetă, iar Iron Dome este unul dintre sisteme despre care Ministerul ucrainean al Apărării se interesează.
Andrii Taran a precizat, la momentul respectiv, că Ucraina analizează posibilitatea achiziționării unui sistem antirachetă de tip Iron Dome („Cupola de Fier”). Ţăran a precizat că ministerul ucrainean al Apărării a început anul trecut derularea mai multor programe pentru a crea un sistem eficient de apărare antirachetă în Ucraina.
La momentul respectiv, precizăm că acest demers vine ca urmare a faptului că Ucraina se teme că forţele separatiste pro-ruse din Donbas pot întreprinde în viitorul apropiat un atac masiv cu rachete.
Personal consider că este puţin probabil ca Ucraina să cumpere din Israel sistemele Iron Dome - unitatea de lansare - ci doar componenta radar, după modelul Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Ucraina nu poate cumpăra sistemul Iron Dome, deoarece acestea nu este disponibil la export.
Excepţie de la această regulă fac Statelor Unite, deoarece compania americană Raytheon - dezvoltatorul sistemului Patriot - a participat şi la dezvoltarea lui Iron Dome. În anul 2019, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare antirachetă de tip Iron Dome, achiziția fiind definită că urgentă.
Cel mult Ucraina poate cumpăra din Israel sistemul de apărare antirachetă David's Sling.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News