În încercarea disperată de a face faţă provocărilor frontului din Ucraina, ruşii ataca oraşele ucrainene cu bombe ghidate UMPB D-30 SN

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Forțele Aeriene Ruse au folosit noile bombe ghidate UMPB D-30 SN pentru a lovi orașul ucrainean Harkov. Sursa Foto: X/Anton Gerashchenko.
Forțele Aeriene Ruse au folosit noile bombe ghidate UMPB D-30 SN pentru a lovi orașul ucrainean Harkov. Sursa Foto: X/Anton Gerashchenko.

Forțele Aeriene Ruse au lansat un atac asupra orașului ucrainean Harkov, la 26 martie 2024, folosind pentru prima dată bombe ghidate "UMPB D-30 SN", recent concepute. Această muniție de ultimă generație reprezintă un salt semnificativ în domeniul tehnologiei militare, cu o rază de acțiune care o triplează pe cea a bombelor convenționale cu ghidaj, asemănătoare bombei americane GBU-39/B SDB. Capabilă să atingă distanțe de până la 90 de kilometri, utilizarea UMPB D-30 SN subliniază un progres strategic în ceea ce privește capacitățile de război aerian, evidențiind intensificarea continuă a operațiunilor militare de către forţele ruse.

Muniţia UMPB D-30 SN, deja un element esențial în arsenalul rusesc de bombe ghidate, a fost folosită în timpul conflictului actual din Ucraina. Această bombă ghidată este un produs al celor mai recente realizări ale industrie militare ruse, menită să sporească precizia și letalitatea în cadrul atacurilor pe care ruşii le desfăşoară asupra oraşelor ucrainene.

Elementul central în proiectarea UMPB D-30 SN este reprezentat de designul care are la bază bomba de aviaţie FAB-250 modificată, ilustrând o îmbunătățire strategică a muniției existente cu sisteme avansate de ghidare. Caracterizată ca o ''bombă cu planare'', UMPB D-30 SN este proiectată pentru a fi lansată din aeronavă, îndreptându-se apoi spre țintă mult mai uşor decât bombele cu cădere liberă.

Acest design încorporează aripi detașabile, un motor de rachetă suplimentar și o unitate de ghidare conectată la sistemul de navigație prin satelit GLONASS, prezentând o actualizare tehnologică semnificativă care vizează creșterea eficienței atacurilor.

În plus față de utilitatea să, UMPB D-30 SN poate fi lansată nu numai din aeronave, ci și de pe platforme terestre, cum ar fi Tornado-S și sistemele de rachete cu lansare multiplă (MLRS) BM-30 Smerch, extinzându-i și mai mult funcționalitatea pe câmpul de luptă. Această bombă cu diametrul de 300 mm, echipată cu un focos exploziv de 100 kg și măsurând 2,7 metri lungime, oferă o rază de acțiune de 50 până la 90 km.

Statele Unite și aliații lor au consolidat deja capacitățile defensive ale Ucrainei prin livrarea de sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot. Aceste sisteme de ultimă generație sunt amplasate strategic pentru a proteja marile orașe ucrainene, în special cele din apropierea liniilor de front, de consecințele grave ale unor atacuri aeriene rusești de amploare care utilizează astfel de bombe ghidate. 

În special, sistemele Patriot au capacitatea de a intercepta și distruge avioanele rusești însărcinate cu lansarea acestor bombe, neutralizându-le în mod eficient înainte ca acestea să-și poată lansa încărcăturile utile, cum ar fi noile bombe ghidate UMPB D-30 SN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel