Opțiunile Turciei dacă SUA îi interzice și F-16 sunt sumbre. De ce Su-35 rusesc nu e o soluție, iar Eurofighter vine cu probleme pentru turci

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia

Ce va face Turcia în fața reticenței Statelor Unite de a-i oferi avioane de luptă F-16 și care sunt alternativele așteptate în lumina asigurărilor Ankarei că are soluții? Ar putea acest lucru să afecteze eficiența Forțelor Aeriene Turce, care se confruntă cu provocări regionale și internaționale serioase?

Deși administrația președintelui SUA Joe Biden sprijină acordul cu Turcia, există încă o opoziție puternică față de acesta, în special în cadrul Congresului. În iulie, Camera Reprezentanților a SUA a aprobat o lege care ar interzice administrației Biden să vândă F-16, cu excepția cazului în care executivul de la Casa Albă poate demonstra că înțelegerea este importantă pentru securitatea națională a SUA.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, americanii au cerut Turciei să nu folosească aceste aeronave în zboruri "neautorizate" peste Grecia și insulele sale pe care aceasta le controlează în largul coastelor turcești, dar oficialii turci au anunțat că nu vor respecta astfel de restricții.

 

Alte opțiuni? Eurofighter și Su-35

 

2. Sursă foto... (su-35-rusia_52373000.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Erdogan a declarat, pe 9 septembrie, că "Statele Unite nu sunt singurele care vând avioane de luptă în lume, există și Marea Britanie, Franța și Rusia", adăugând: "Este posibil să le obținem din alte locuri, iar unii ne trimit semnale".

Într-un alt interviu din 19 septembrie, Erdogan a atins din nou această problemă, spunând: "Dacă nu putem obține F-16 din SUA, ce vom face? Desigur, vom avea grijă de noi înșine". 

Apoi, pe 23 septembrie, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a confirmat că Turcia negociază cu Europa pentru Eurofighter Typhoon, adăugând că "Turcia nu va fi niciodată fără alternative". 

A doua zi, șeful Președinției Industriilor de Apărare a Turciei (SSB), Ismail Demir, a sugerat că Ankara ar putea obține avioane Su-35 din Rusia. În 2019, Rusia oferea Turciei 36 de aeronave Su-35, iar la acea vreme, Demir a afirmat că "Turcia evaluează oferta".

 

 

Forțele Aeriene turcești și grecești

 


Suleiman Ozerin, lector la Universitatea Americană și membru senior la Institutul de Politică Orion, a susținut că "Ankara are nevoie urgentă de a moderniza și îmbunătăți capacitățile forțelor sale aeriene", mai ales după ce a fost împiedicată să dobândească avioane de vânătoare F-35.

În timp ce Turcia a fost scoasă din sistemul F-35, Grecia a comandat mai multe avioane de acest tip, iar Atena a cumpărat și aeronave franceze Rafale, ceea ce a îmbunătățit considerabil capacitățile Forțelor Aeriene Grecești.

Cea mai mare parte a flotei de luptă a Turciei este formată din F-16, dar multe dintre aceste avioane sunt modele vechi și necesită îmbunătățiri majore.

Din acest motiv, în octombrie 2021, Turcia a comandat 40 de aeronave noi F-16 Block 70/72, cea mai avansată variantă a aeronavei, alături de 80 de comenzi de modernizare a flotei existente.

Fără achiziționarea de avioane de vânătoare moderne F-16 sau altă variantă din generația a patra, Forțele Aeriene Turce ar putea deveni periculos de învechite până la sfârșitul acestui deceniu, apreciază Edon.

Producătorul Lockheed Martin modernizează deja 83 de avioane F-16 Block 72 grecești, făcându-l cel mai avansat F-16 din Europa. Atena a primit primele două dintre aceste avioane modernizate pe 12 septembrie.

Editorialul menționează că, dacă acordul F-16 pentru Turcia nu va fi aprobat, Grecia va avea o flotă mai avansată a acestor aeronave și un număr mare de aeronave avansate F-35 și Rafale.

 

O privire de ansamblu asupra alternativelor

 


Ozerin consideră că "în circumstanțele actuale, afirmația lui Erdogan că țara sa va cumpăra avioane rusești Suhoi nu va fi o soluție ușoară, deoarece problema va duce la sancțiuni severe din partea Statelor Unite și, probabil, a altor țări occidentale împotriva Ankarei și, cel mai important, această opțiune nu va contribui la satisfacerea nevoilor imediate ale Turciei".

Obținerea de avioane din Rusia este un "câmp minat diplomatic", spune Emily Hawthorne, analist pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Stratfor. "Nu va face decât să crească presiunea sancțiunilor cu care Turcia se confruntă deja din partea Statelor Unite și tumultul diplomatic cu care se confruntă din alte țări NATO". Atâta timp cât războiul din Ucraina continuă, a adăugat Hawthorne, este probabil că Turcia va evita să urmărească achiziții militare majore din Rusia.

În general, potențialii vânzători ai Turciei nu s-au schimbat. Ei sunt Rusia și Europa, a declarat Aaron Stein, senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. Dacă vânzarea de F-16 către Turcia este interzisă, Stein crede că Ankara va alege cel mai probabil să cumpere Eurofighter, așa cum a indicat deja presa de stat turcă.

În iunie, Middle East Eye a dezvăluit, de asemenea, că Turcia ar putea fi interesată de Eurofighter dacă acordul F-16 nu progresează. 

 

„Eurofighter și Gripen sunt cele mai bune opțiuni”

 

3. Sursă foto... (eurofighter-typhon-germania_07516600.jpg)

Eurofighter Typhoon, Sursă foto: Bundeswehr

"Cu toate acestea, achiziționarea unui Eurofighter va necesita o schimbare majoră în operațiunile de logistică și întreținere și aș susține că acest lucru se va adăuga la impactul negativ asupra bugetului pe termen scurt și mediu", apreciază Stein.

În afară de Eurofighter, celelalte avioane de vânătoare avansate din a patra generație disponibile pe piața europeană sunt Rafale (francez) și Saab JAS 39 Gripen (suedez).

Ozeren consideră că Eurofighter și Gripen sunt cele mai bune opțiuni pentru Turcia, în ceea ce privește operabilitatea și fezabilitatea.

Avioanele Rafale pot întări capacitățile Forțelor Aeriene Turce, dar aceasta opțiune nu este ușor fezabilă pentru că Grecia a achiziționat deja aceste avioane de luptă, având în vedere tensiunile actuale dintre Ankara și Atena, și datorită poziției Franței și a tensiunilor sale cu Turcia.

Deși Gripenul suedez ar putea oferi Turciei capacități similare cu avioanele Rafale, Ozeren a subliniat: "Poziția Ankarei față de procesul de aderare a Suediei la NATO ar putea pune ambele țări într-o situație ciudată".

Astfel, a opinat Ozeren, "Eurofighter" ar fi cea mai bună dintre cele trei opțiuni europene, "având în vedere dorința Marii Britanii de a-și aprofunda cooperarea militară cu Turcia". "Marea Britanie poate facilita vânzarea și poate ocoli obiecțiile germane".

Hawthorne prezice că tensiunile dintre Turcia și țări precum Germania și Franța vor continua indiferent de situația din Ucraina, ceea ce va continua să complice capacitatea Turciei de a cumpăra ce își dorește.

El consideră că "viitoarea schimbare a guvernului din Suedia va ajuta probabil la atenuarea tensiunilor dintre Stockholm și Ankara, ceea ce ar putea contribui la răspândirea unui ton mai blând față de eforturile turcești de achiziții în întreaga Europă".

Dar, în cele din urmă, Ozeren consideră că acordul F-16 rămâne cea mai realistă și practică opțiune pentru Ankara în acest moment.

"Problema cu această opțiune este că Turcia trebuie să facă schimbări drastice de politică în mai multe domenii, cum ar fi tensiunile cu Grecia, operațiunea militară din Siria, sustragerea de la sancțiuni împotriva Rusiei și apartenența Suediei și Finlandei la NATO", a concluzionat Ozeren.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel