„Opțiunea NATO”, respinsă politic. Suedia nu va demara procedura de aderare, în ciuda agresivității Rusiei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

În Suedia există în aceste luni o întreagă dezbatere politică cu privire la aderarea țării la NATO - cea mai puternică alianță militară din istorie.

În contextul acțiunilor tot mai agresive ale Federației Ruse și a tensiunilor din regiune, în decembrie 2020, pentru prima dată în istoria Suediei, în Parlamentul de la Stockholm s-a obținut o majoritate a „opțiunii NATO”, adică aderarea Suediei la Alianța Nord Atlantică.

Există însă un blocaj major, în contextul în care guvernul minoritar suedez, coaliția de stânga formată din social-democrați și ecologiști, dorește continuarea politicii tradiționale militare a Suediei și se opune aderării. 

Suedia nu este membră NATO, însă din 1994 face parte din Parteneriatul pentru Pace fiind alături de Finlanda, printre cei mai importanți parteneri ai NATO, participând activ la reuniuni și exerciții militare cu statele membre. Spre exemplu, la ultima reuniune a miniștrilor de externe ai statelor membre, care a avut loc acum două săptămâni, în ceea ce privește discuția pe Federația Rusă, au participat atât miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei. 

 

„Opțiunea NATO” și aderarea Suediei a devenit un subiect tot mai discutat mai ales din cauza amenințării ruse

 

Iar după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, Moscova și-a intensificat activitățile militare nu doar în regiunea baltică, cât și în nordul Europei. În tot acest context „opțiunea NATO” a revenit pe agenda decidenților suedezi. 

Ca răspuns la noile provocări de securitate, guvernul minoritar format din Partidul Social-Democrat şi Verzi și-a revizuit politica de apărare, a remilitarizat Insula Gotland - portavionul baltic - și a crescut semnificativ cheltuielile pe apărare. Totodată, Suedia și-a consolidat cooperarea militară cu vecinii săi, în special Finlanda, dar și cooperarea industrială cu state precum SUA sau Marea Britanie.

 

Guvernul respinge însă „opțiunea NATO” votată de Parlament și vrea să continue actuala doctrină

 

Totuși, guvernul suedez respinge însă aderarea la NATO și dorește să continue politica tradițională. În pofida faptului că opoziția susține că prin aderarea la Alianță Suedia ar beneficia de apărarea comună, cu referire la Articolul 5 din NATO, actuala putere de la Stockholm nu dorește aderarea.

Într-o scrisoare deschisă, citată de Opex360,  Ann Linde, ministrul de externe suedez și Peter Hultqvist, ministrul apărării suedez, admit că „trăim vremuri în care alegerile noastre sunt foarte importante. Ele pot determina destinul nostru și destinul al generațiilor viitoare pe termen lung. Lumea din jurul nostru se schimbă și vedem o ascensiune a naționalismului, o apropiere de sistemele autoritare, națiuni divizate. Valorile democratice sunt contestate în moduri care ar fi fost de neimaginat în urmă cu câțiva ani. Acestea sunt provocări serioase”.

Totuși, ei sunt de părere că Suedia are nevoie de stabilitate și predictibilitate în politica de securitate și libertatea de a acționa în orice situație, iar actuala stare garantează Suediei independența sa în materie de politică externă. „Prin urmare, doctrina guvernului în ceea ce privește politica de securitate rămâne neschimbată”, mai transmit cei doi oficiali suedezi, care subliniază însă că „legătura transatlantică cu SUA este esențială”.

 

Aderarea Suediei la NATO ar putea fi o temă electorală la viitoarele alegeri

 

Cei doi membri ai guvernului cer partidelor care au votat în Parlament „opțiunea NATO” să aducă argumente în ceea ce privește avantajele aderării. Sursa citată precizează că tema aderării ar putea fi un subiect principal al agendei electorale pentru alegerile parlamentare din Suedia care vor avea loc în septembrie 2022.

Aderarea Suediei se poate face doar printr-un referendum, datele arătând că suedezii în proporție mare au o părere bună despre NATO.

Amintim că în 1949 Suedia a optat să nu adere la NATO şi şi-a declarat o politică de nealiniere pe timp de pace şi de neutralitate pe timp de război. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel