Cele opt ţări 'salută toate contribuţiile operaţionale anunţate deja de Danemarca, Franţa, Grecia şi Olanda în sprijinul acestui efort şi aşteaptă cu nerăbdare noi angajamente în zilele următoare', potrivit comunicatului difuzat de minister, transmite Agerpres.
Ţările respective îşi explică decizia prin 'instabilitatea' actuală 'într-o regiune esenţială pentru pacea mondială'.
'În 2019, insecuritatea şi instabilitatea în creştere, care s-au tradus prin numeroase incidente maritime şi non-maritime, au fost observate în Golf şi în strâmtoarea Ormuz, consecinţe ale unei intensificări a tensiunilor regionale', amintesc acestea. 'Această situaţie afectează de luni de zile libertatea de navigaţie şi securitatea navelor şi echipajelor europene şi străine. Ea compromite, de asemenea, schimburile comerciale şi aprovizionarea energetică, ceea ce ar putea avea consecinţe economice în lumea întreagă', subliniază textul. ''Respectând deplin'' dreptul internaţional, în special Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării, EMASOH va oferi 'în mod concret o recunoaştere şi o supraveghere sporită a situaţiei maritime, prin desfăşurarea de mijloace suplimentare de supraveghere maritimă în Golf şi în Marea Arabiei'.
Comandamentul general în Emiratele Arabe Unite
Emiratele Arabe Unite (EAU) vor găzdui cartierul general al misiunii pe teritoriul lor, mai precizează comunicatul. Franţa a anunţat în decembrie desfăşurarea fregatei Courbet în cadrul acestei misiuni de securitate. Potrivit autorităţilor franceze, care dispun de o bază navală la Abu Dhabi, în EAU, 12 ţări europene şi-au exprimat anterior interesul pentru misiune, prezentată drept complementară coaliţiei create de SUA după atacurile împotriva unor petroliere, atacuri imputate Iranului de către Washington şi aliaţii săi. Marea Britanie s-a alăturat în cele din urmă coaliţiei americane.
Olanda urmează să trimită o fregată şi un elicopter în Golf în februarie, în timp ce un vas de război danez urmează să se alăture misiunii din toamnă, a indicat Ministerul francez al Apărării.
Vezi și: Iran: ”Golful Persic, o prioritate națională”. Teheranul acuză prezența navelor militare străine
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News