Cum văd liderii europeni permisiunea oferită Ucrainei de către SUA pentru a utiliza rachete occidentale împotriva unor ținte din Rusia: De la Elysee până la Berlin susţinerea nu mai este aceeaşi

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe fondul mesajelor că administrația președintelui Joe Biden a revizuit restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, partenerii europeni semnalează că ar putea lua măsuri similare.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, răspunzând unor informații neoficiale aparute presă, a declarat că a susținut întotdeauna că Ucraina nu ar trebui să fie limitată în ceea ce privește răspunsul său la agresiunea Rusiei.

„Am spus de nenumărate ori că Ucraina trebuie să poată utiliza armele pe care i le punem la dispoziție, nu doar pentru a opri ''săgeata'', ci și pentru a lovi persoana care o trage”, a declarat Borrell înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai U.E, care a avut loc pe 18 noiembrie la Bruxelles.

Oficialul a subliniat că problemele legate de apărare sunt prerogativa guvernelor naționale din Europa, afirmând că fiecare stat „va face ceea ce consideră necesar pentru a sprijini Ucraina”.

Mesajele de la Washington au venit în contextul în care Rusia și-a intensificat puternic bombardamentele asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii energetice, la începutul iernii, provocând numeroase victime civile în orașele ucrainene.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat recent că va exista un răspuns la extinderea războiului de agresiune al Rusiei, implicând soldați din Coreea de Nord, în plus față de utilizarea de către Rusia a munițiilor nord-coreene și a dronelor iraniene.

 

Rachete europene pentru Ucraina şi permisiunea de a le utiliza împotriva forţelor ruse

 

O atenție deosebită este acum atrasă de Marea Britanie și Franța, care au furnizat anterior Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP și păreau să fie de acord cu SUA că aceste rachete urmau să fie utilizate în principal împotriva forţelor ruse aflate în teritoriile ucrainene ocupate.

Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat că Parisul a luat în considerare anterior diverse posibilități.

„L-ați auzit pe președintele Macron la 25 mai, spunand deschis că aceasta este una dintre posibilitățile pe care le vom lua în considerare, și anume acordarea permisiunii de a lovi țintele de unde rușii desfășoară acum agresiuni pe teritoriul ucrainean. Așadar, nu este nimic nou aici”, a declarat ministrul la 18 noiembrie.

Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au făcut până acum declarații care pot fi interpretate ca fiind de acord că Ucraina are dreptul de a lovi ținte de pe teritoriul atacatorului pentru a se apăra împotriva agresiunii.

În același timp, reprezentanții Londrei și Parisului nu au afirmat clar că rachetele britanico-franceze cu o rază de acțiune de 250 de kilometri ar putea fi utilizate pentru astfel de lovituri.

În schimb, neoficial, experți și comentatori au afirmat că aliații europeni ai SUA coordonează utilizarea anumitor tipuri de rachete nu doar din motive politice, ci și tehnice.

Președintele francez Emmanuel Macron, care se află în America Latină cu ocazia summitului Grupului celor 20 din Brazilia, nu a răspuns încă la informațiile privind decizia administrației Biden, dar a subliniat că va spori asistența acordată Ucrainei.

În drum spre summit, prim-ministrul Starmer a declarat reporterilor că ajutorul pentru Ucraina se va afla în fruntea agendei sale în timpul reuniunii.

 

Politica duplicitară a Germaniei lui Scholz

 

Guvernul german, care produce, de asemenea, rachete de croazieră numite Taurus, a menținut o poziție total apusă.

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat întotdeauna că coordonează problemele strategice cu aliații săi, în special cu Statele Unite, dar, spre deosebire de America, Marea Britanie și Franța, Germania a decis să nu furnizeze deloc Ucrainei rachetele sale puternice cu rază lungă de acțiune.

Pe fondul pregătirilor Germaniei pentru alegerile parlamentare, Olaf Scholz a reiterat luna aceasta că el crede că poziția sa este corectă și nu este pregătit să își schimbe decizia cu privire la rachetele Taurus.

La 18 noiembrie, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că decizia SUA nu schimbă cursul Germaniei.

Ministrul german de externe Annalena Burbock a subliniat că Germania este deja cel mai mare donator de ajutor din Europa.

„Oferim un sprijin și mai intens pentru apărarea păcii în Ucraina, în special în domeniul apărării aeriene. Și de aceea decizia părții americane, care aș dori să subliniez că nu este o regândire, ci o consolidare a ceea ce a fost deja oferit de alți parteneri, este atât de importantă în acest moment, a declarat Annalena Burbock.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel