Operator ucrainean de UAV-uri: Un sistem rusesc S-300 a reuşit să lovească o dronă Bayraktar TB2. Aeronava nu s-a prăbușit și s-a întors singură la bază

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un operator ucrainean de drone Bayraktar TB2, ofițer superior în cadrul serviciilor de informații militare (GUR) din Ucraina, a acordat un interviu pentru The Times, sub pseudonimul „Odesa”, precizând că dronele turceşti au demonstrat că pot rezista unei lovituri cu rachete sol-aer.

Odesa, un ofițer de rang înalt în cadrul serviciilor de informații militare din Ucraina, este în prezent operator de Bayraktar TB2 - drona de luptă turcească devenită celebră pentru reuşitele înregistrate pe câmpul de luptă.

Potrivit ziarului The Times, militarul ucrainean a efectuat câteva zeci de misiuni cu drone Bayraktar TB2, distrugând peste cincizeci de ținte, de la sisteme de rachete antiaeriene la depozite de muniție.

El este primul operator de drone Bayraktar TB2 care vorbește public despre misiunile efectuate cu acest tip de aeronavă.

În vârstă de 40 de ani, Odesa este prezentat de ziarul britanic ca un soldat profesionist. Acesta s-ar fi înrolat în armata ucraineană în anul 1999, după ce a absolvit Universitatea Militară din Harkov ca inginer. Şi-a început cariera de operator de UAV-uri, în anul 2014, prin pilotarea unor drone mai mici, când Rusia a anexat Crimeea și a lansat o invazie militară în regiunea Donbas.

''Odesa'' spune că o dronă Bayraktar TB2 nu este o aeronavă care să fie folosită cu scopul de a oferi suport aerian trupelor de la sol, aşa cum este cazul elicopterelor de atac sau avioanelor de luptă.

,,Obiectivul meu este de a forța inamicul să își oprească înaintarea, prin distrugerea combustibilului şi a muniției. Îl lipsesc de mijloacele de care dispune şi cu care ar vrea să atace trupele noastre", a spus ''Odesa'' pentru The Times.

Odesa a declarat că are o responsabilitate foarte mare pentru fiecare dronă Bayraktar TB2 pe care o ridică în aer.

,,Sunt ca un bijutier care își iubește unealta și o manevrează întotdeauna cu multă grijă", a spus militarul ucrainean.

Cu toate acestea, dronele sunt vulnerabile la sistemele sofisticate de apărare aeriană ale Rusiei și chiar și cei mai atenți operatori au pierdut până acum câteva drone. 

Odesa a relatat pentru The Times că, în timpul unei misiuni, un sistem de rachete rusești S-300 a interceptat o dronă Bayraktar TB2 care zbura în apropierea centralei nucleare din Zaporojie.

,,Am văzut lansarea rachetei și explozia ei în apropierea dronei. Am pierdut contactul cu aceasta. Am fost supărat pentru că am crezut că am pierdut dronă. Câteva ore mai târziu, drona Bayraktar TB2 s-a întors singură la baza de unde a fost lansată'', a relatat militarul ucrainean, precizând că aeronava era serios avariată, dar ulterior a fost reparată şi folosită în continuare în luptă.

Într-o altă situaţie, un avion de luptă rusesc a lovit una dintre dronele Bayraktar TB2 cu o rachetă aer-aer. Aceasta a continuat să zboare, chiar dacă operatorul ucrainean a decis să anuleze misiunea. Drona a reușit să se întoarcă la bază, deși avea pagube însemnate.

,,Calitatea dronei este impresionantă. Aproape toate sistemele de zbor (n.r. comandă şi control) sunt duplicate, astfel încât sistemele de rezervă o pot readuce înapoi la sol chiar și cu daune semnificative", a mai spus ofiţerul ucrainean.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel