Implicarea armatei nord-coreene pe frontul din Ucraina depăşeşte aşteptările: Un expert în rachete a ajutat armata rusă să-şi sincronizeze atacurile

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un expert militar nord-coreean, alaturi de Kim. Sursa foto: NHK World Japonia
Un expert militar nord-coreean, alaturi de Kim. Sursa foto: NHK World Japonia

Serviciile de informaţii sud-coreene susțin că au identificat un inginer nord-coreean specializat în fabricarea rachetelor care a participat alături de forţele ruse la lansarea de rachete balistice asupra Ucrainei, potrivit NHK World Japan.

Serviciul național de informații din Coreea de Sud a făcut această afirmație la 18 octombrie. Documentul menționează că expertul este probabil aceeași persoană care l-a însoțit pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un anul trecut în timpul unei inspecții a unei fabrici de muniții.

Serviciile de informații au analizat fotografia despre care se crede că a fost făcută în apropiere de regiunea Donețk din Ucraina, la o dată care nu a putut fi precizata.

Locul este considerat a fi un punct de lansare pentru rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune fabricate de Coreea de Nord.

National Intelligence Service [NIS] din Coreea de Sud a raportat că Kim Jong-sik, director adjunct al Ministerului Industriei Militare din Coreea de Nord, a vizitat, la începutul lunii august, un loc de lansare pentru „versiunea nord-coreeană a rachetei Iskander [KN-23]”.

Această rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune ar fi fost lansată în apropierea liniei frontului ruso-ucrainean din Donețk, în compania a zeci de militari nord-coreeni. Kim Jong-sik a fost prezent la fața locului pentru a oferi îndrumare directă.

Serviciile secrete sud-coreene spun că tehnologia de recunoaștere facială a ajuns la concluzia că este mai mult de 80 % probabil ca o persoana din imagine să fie un inginer care l-a însoțit, în luna august a anului trecut, pe Kim Jong-un la o fabrică care produce lansatoare mobile de rachete.

Aceeași persoană a fost, de asemenea, fotografiată împreună cu un soldat rus, ambii purtând uniforme militare rusești, la locul de lansare KN-23 de lângă Donețk, pe frontul de est al Ucrainei.

NIS a dezvăluit că fotografia a fost obținută prin cooperarea cu agențiile de informații ucrainene. Folosind o tehnologie avansată de recunoaștere facială bazată pe inteligență artificială, agenția sud-coreeană a confirmat că persoana din fotografie este același tehnician identificat anterior în presa de stat nord-coreeană.

La 10 octombrie, publicația ucraineană Militarnyi a relatat că experți militari nord-coreeni îi ajută pe ruși să utilizeze sistemele de rachete tactice KN-23.

Kim Jong-sik este unul dintre primii trei dezvoltatori de rachete din Coreea de Nord și l-a însoțit anterior pe liderul nord-coreean Kim Jong-un în timpul summitului Coreea de Nord-Rusia, desfășurat în luna septembrie a anului trecut. Potrivit surselor de informații, prezența lui Kim Jong-sik în prima linie a frontului a făcut parte dintr-o inițiativă condusă de liderul Kim Jong-un.

Obiectivul principal a fost evaluarea performanțelor de luptă în condiții reale ale rachetei KN-23, cu intenția de a integra aceste rezultate în strategia militară a Coreei de Nord care vizează Coreea de Sud.

La 18 octombrie, a fost comunicat faptul că serviciile de informații sud-coreene raportează că 12 000 de soldați nord-coreeni, inclusiv forțe speciale, au fost trimiși să lupte în războiul împotriva Ucrainei.

Construită după modelul rachetei rușești Iskander, KN-23 este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune [SRBM] proiectată cu caracteristici menite să evite sistemele moderne de apărare antirachetă și să efectueze lovituri precise, cu impact puternic. Acest lucru o transformă într-un atu puternic în strategia militară a Coreei de Nord, în special atunci când se iau în considerare posibilele scenarii de conflict din Peninsula Coreeană.

KN-23 este capabil să lovească ținte aflate la o distanță cuprinsă între 400 și 600 de kilometri [aproximativ 250 - 370 de mile], ceea ce face ca o mare parte din Coreea de Sud să se afle în raza sa operațională. Această rază de acțiune permite, de asemenea, Coreei de Nord să țintească instalații militare și orașe-cheie, oferind un avantaj strategic semnificativ în orice eventual conflict.

În plus, racheta este proiectată să transporte diferite tipuri de focoase, inclusiv explozibili convenționali sau chiar o încărcătură nucleară tactică, cu o capacitate maximă a focosului de până la 500 de kilograme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel