Forțele Armate Ucrainene au realizat o ''surpriză din punct de vedere operațional'' prin acțiunile lor în regiunea rusă Kursk

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine.
Sursa foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au sugerat că lipsa unui răspuns rusesc coerent la invazia ucraineană din regiunea Kursk și viteza avansului indică faptul că trupele ucrainene au fost capabile să realizeze o surpriza din punct de vedere operațional.

Ofensiva mecanizată transfrontalieră ucraineană în regiunea rusă Kursk, care a început la 6 august, este în curs de desfășurare ca parte a eforturilor operaționale ale Ucrainei pe teritoriul rus.

"ISW nu va oferi evaluări cu privire la intenția acestei operațiuni ucrainene pentru a evita compromiterea securității operaționale."

Se subliniază faptul că este aproape sigur că Rusia va depune eforturi pentru a recupera teritoriul rusesc din regiunea Kursk pe care l-au ocupat forțele ucrainene, cu scopul de a limita activitățile armatei ucrainene. O avansare semnificativă a Ucrainei pe teritoriul Rusiei ar reprezenta un regres strategic substanțial pentru liderul rus Vladimir Putin, subminând narațiunea sa de lungă durată privind "stabilitatea, securitatea și rezilienţa geopolitică a Rusiei".

ISW a indicat că, dacă rapoartele rusești privind situația din regiunea Kursk sunt exacte și dacă comandamentul militar rus percepe situația așa cum este descrisă de sursele rusești, are la dispoziție mai multe căi de acțiune ca răspuns la operațiunea ucraineană din regiune. Una dintre aceste căi de acţiune ar presupune: Comandamentul militar rus poate alege să redistribui rezervele operaționale pe care le-a acumulat pentru efortul său ofensiv planificat pentru vara anului 2024 și/sau unități de primă linie relativ mai bine aprovizionate și mai eficiente în luptă în regiunea Kursk din alte părți ale teatrului.

"Putin evaluează probabil că trebuie să răspundă la amenințarea percepută la adresa civililor pentru a asigura publicul rus că situația este sub control și pentru a evita nemulțumiri interne semnificative."

În analiză se menționează că oficialii ucraineni nu au comentat încă în mod direct operațiunea în curs din regiunea Kursk.

La 8 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia "a adus războiul în Ucraina" și ar trebui să "simtă ce a făcut" ca răspuns.

"Lipsa unui răspuns rusesc coerent la incursiunea ucraineană în regiunea Kursk și ritmul raportat al avansului ucrainean indică faptul că forțele ucrainene au fost capabile să realizeze o surpriza din punct de vedere operațional de-a lungul frontierei cu Rusia'', spun analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

 

Operațiunile militare din regiunea Kursk vor forța Rusia să își redistribuie trupele pe front, susțin serviciile de informații estoniene

 

Locotenent-colonelul Janek Kesselmann, comandant adjunct al Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, consideră că operațiunile militare din regiunea rusă Kursk vor forța probabil Rusia să își redistribuie trupele, potrivit radioului public estonian ERR.

Kesselmann a observat că forțele rusești au fost probabil nepregătite pentru operațiunile ucrainene din regiune, atacul surprinzându-le cu garda jos.

De asemenea, el a remarcat că, pe baza informaţiilor actuale, trupele ucrainene au avansat aproximativ 15 kilometri de la graniță în regiunea Kursk.

,,Este posibil ca a doua linie de apărare rusă din regiune să fi fost parțial încălcată. Este probabil ca ofensiva trupelor ucrainene în zona Kursk să conducă la redistribuirea unităților Federației Ruse din alte zone pentru a asigura apărarea unităților ruse și contraatacuri împotriva forțelor ucrainene din regiune", a declarat Kesselman.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel