Operațiunea specială de 3 zile forțează Rusia să aloce Armatei 40% din buget. Încă 30% din buget sunt cheltuieli secrete

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicopter al Armatei ruse / Ministerul rus al Apărării, Facebook
Elicopter al Armatei ruse / Ministerul rus al Apărării, Facebook

Rusia intenționează să crească, în 2025, cheltuielile pentru apărare la 13,2 trilioane de ruble (echivalentul a aproximativ 128,04 miliarde de euro), de la 10,4 trilioane de ruble (aproximativ 100 de miliarde de euro) planificate pentru acest an, a raportat Bloomberg, citând proiectul de buget.

În 2025, Rusia va pompa 128 de miliarde de euro pentru efortul de război al Armatei ruse, fără a fi luate în calcul alte cheltuieli secrete.

În total, Moscova plănuiește să cheltuiască 40% din bugetul de stat pentru apărare și securitate internă. Acestea depășesc cheltuielile cumulate ale statului rus pentru educație, sănătate, politică socială și sprijinirea economiei naționale, arată Bloomberg.

Sumele nu cuprind costurile sociale generate de războiul din Ucraina. După aproape 3 ani de lupte, povara pe bugetul Rusiei va fi una uriașă.

Noii recruți în Armata rusă, ”sesiunea” 2023. Foto: Ministerul apărării / Districtul Militar Vest

Rusia are și va avea în următorii ani costuri imense cu serviciile se sănătate și protecție socială, în contextul în care, lunar, peste 30.000 de ruși mor sau sunt răniți pe frontul din Ucraina. O bună parte dintre aceștia, în special cei răniți grav, vor avea nevoie de îngrijire de specialitate și de ajutoare din partea statului, pentru a supraviețui. Rusia va simți aceste efecte din plin în următorii ani.

Până acum, Rusia a pierdut peste jumătate de milion de militari în războiul din Ucraina, iar potrivit datelor analizate de BBC, cel puțin 70.000 de soldați ruși au fost identificați că au murit pe câmpul de luptă din Ucraina.

Calculele se bazează pe necrologurile publicate în fiecare zi în toată Rusia, în mass-media și pe rețelele de socializare, dar numărul real este mult mai mare. Unele familii nu fac publice detalii despre decesele membrilor familiei - iar analiza nu include nume pe care BBC nu a putut să le verifice, nici decesele membrilor milițiilor din Donețk și Lugansk, regiuni din estul Ucrainei, ocupate de ruși.

 

Cheltuielile secrete: Încă 30 la sută din buget

Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Proiectul de buget al Rusiei pe anul viitor, prevede că cheltuielile rusești pentru apărare și securitate ar trebui să corespundă cu 6,2% din PIB-ul Rusiei, notează și site-ul The Moscow Times.

Dar asta nu e tot. Aproximativ 30% din bugetul pentru 2025 – adică 12,9 trilioane de ruble (125 miliarde de euro) – este alocat pentru articole clasificate sau nespecificate.

„Cheltuielile cu articole clasificate sau nespecificate, dintre care unele pot fi acoperite în alte capitole, sunt de asemenea așteptate să crească, în 2025, până la 12,9 trilioane de ruble (125,13 miliarde de euro) de la 11,1 trilioane planificate inițial pentru acest an și vor continua să reprezinte aproximativ 30% din bugetul total. cheltuieli”, adaugă agenția Bloomberg.

În ciuda creșterii cheltuielilor legate de război, Moscova se așteaptă ca deficitul bugetului de stat să scadă la 0,5% din PIB. Trezoreria Rusiei ar trebui să fie ajutată de introducerea planificată a unui impozit pe venit mai progresiv și de o creștere așteptată a veniturilor din taxa pe valoarea adăugată, precum și a taxelor de consum și de import.

„Cu toate acestea, deficitul bugetar estimat se poate dovedi a fi optimist, având în vedere previziunile guvernamentale revizuite pentru acest an. Acum estimează deficitul bugetar pentru 2024 la 1,7% din PIB, ceea ce este cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât în ​​estimările prezentate în iunie”, subliniază Bloomberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel