Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Condiția fizică este un obstacol de netrecut pentru 24% dintre cei interesați să se alăture Armatei României.

Armata vrea să își completeze efectivele, însă problemele în recrutarea militarilor au apărut încă de la prima probă, cea a pregătirii fizice.

În urma informațiilor transmise public de MApN, citat de Agerpres, putem aprecia că rezultatele primului proces de selecție din acest an sunt cel puțin nesatisfăcătoare, dacă nu chiar îngrijorătoare.

”Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică”, transmite MApN. Mai exact, doar 40% dintre cei înscriși au fost admiși, cei mai mulți dintre cei respinși fiind eliminați la prima probă - testele fizice.

MApN spune că proba fizică a avut o dificultate medie - traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m. ”O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări", mai spune MApN.

Trebuie spus că situația din România nu e singulară. Cehia, spre exemplu, are o problemă la testele medicale. Jumătate dintre solicitanți pică testele medicale și psihologice. Alți 10% eșuează testele fizice. Dar armata lucrează adesea cu ei, de exemplu, pe site-ul centrului virtual de recrutare, solicitanții pot găsi un plan de exerciții, datorită căruia se pot îmbunătăți în câteva săptămâni și pot trece rețeaua de testare a doua oară.

 

Operațiunea recrutarea

Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT

Rămâne de dezbătut dacă abordarea autorităților nu ar fi putut fi mai flexibilă, având în vedere că - în situația în care am avea de-a face cu o situație de tipul mobilizării - criteriile pentru a fi mobilizat nu ar mai fi atât de stricte.

Evident, pregătirea fizică e un aspect foarte important, dar acest parametru se poate îmbunătăți în timp.

Războiul modern vine cu o serie întreagă de provocări, cum ar fi instalații care necesită pregătire de specialitate din partea tehnicienilor, echipamente tip drone FPV care trebuie operate de persoane care au abilități senzoriale, mentale mai ridicate.

În aceste condiții, recrutarea ar trebui să fie mai mult axată pe identificarea abilităților fiecărui candidat. Specialiștii în resurse umane din MApN s-ar ocupa, ulterior, de integrarea noilor recruți în sistemul apărării naționale, în funcție de abilitățile, aptitudinile fiecăruia.

 

Un sfert dintre candidați au picat testele fizice

 

Armata României are în jur de 80 de mii de militari, iar necesarul ar fi de aproximativ 120 de mii, așa cum recunoștea la începutul anului, șeful Armatei României , general Gheorghiță Vlad.

Rezultatele ultimei recrutări efectuate de MApN:

  • numărul de locuri scoase la concurs: 5.093;

  • numărul de candidaţi: 6.448 (dintre care fete: 20%);

  • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea fizică (prima probă): 24%;

  • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea psihologică (candidaţi rămaşi după proba fizică): 18%;

  • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea medicală (candidaţi rămaşi după evaluarea psihologică): 12%;

  • numărul candidaţilor admişi: 2.626 (40% din totalul candidaţilor înscrişi)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel