Potrivit precizărilor acestuia, rușii nu au putut face acest lucru în urmă cu trei-patru zile, din cauza “vremii nefavorabile”, dar acum navele Forțelor Navale ale Rusiei s-au întors în zonă.
Declarațiile secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională sunt confirmate și de datele deținute de Ministerul britanic al Apărării, care vorbesc despre blocarea coastei Mării Negre a Ucrainei de către Forțele Navale ruse.
Potrivit serviciilor de informații britanice, navele rusești sunt destul de capabile să debarce desantul maritim cu succes la Odesa și eventual să facă o manevră similară în Marea Azov. Britanicii au menționat și atacurile cu rachete în curs de desfășurare ale Marinei ruse asupra infrastructurii armatei ucrainene.
Rusia ar putea ataca Odesa din aer și de pe uscat
În plus, purtătorul de cuvânt al Administrației militare de la Odesa, Serghei Braciuk, a anunțat posibilitatea unei ofensive a trupelor rusești asupra orașului din aer și de pe uscat.
Între timp, militarii ruși continuă “demilitarizarea” portului Berdyansk de la Marea Azov. Potrivit oficialilor ruși, “peste o duzină de nave militare ucrainene, abandonate în grabă de Forțele Armate ale Ucrainei, au căzut în mâinile armatei ruse”. De asemenea, rușii susțin că au confiscat o cantitate mare de arme și muniții.
Comentariul autorului: Reluarea mișcărilor în Marea Neagră ale navelor mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Rusiei a fost confirmată și de surse de pe Twitter și Telegram. Acestea au prezentat o imagine prin satelit cu o navă de desant rusească Proiect 775, care se află la ancoră în apropierea Insulei Șerpilor.
Rusia are nevoie de Odesa pentru a putea închide inelul de încercuire pentru izolarea forțelor ucrainene
Probabil că, din cauza minării masive a apelor teritoriale ale Ucrainei în zona localității Odesa, debarcarea desantului maritim al Rusiei va fi efectuat undeva mai jos în Regiunea Odesa, mai în apropierea graniței cu România.
Deși au amânat-o de mai multe ori, pentru a evita producerea unor pierderi semnificative, trupele ruse au nevoie de debarcarea desantului maritim și de preluarea controlului în Regiunea Odesa, pentru a închide accesul Ucrainei la Marea Neagră și pentru a conecta Transnistria la coridorul terestru realizat între Peninsula Crimeea și Republicile din Donbas.
Este posibil ca, după ce vor cuceri toată coasta Mării Negre, trupele rusești să avanseze spre nord, pentru a se întâlni cu cele care operează în zona Kievului. În acest fel, s-ar închide inelul de încercuire prin care forțele ucrainene ar fi izolate în jumătatea estică a Ucrainei.
În ceea ce privește debarcarea desantului maritim în Marea Azov, este puțin probabil ca aceasta să mai fie realizată, deși trupele ruse au intenționat acest lucru la începerea ostilităților. Forțele care au invadat Ucraina din direcția Peninsulei Crimeea au avansat cel mai mult în profunzimea teritoriului ucrainean și s-au unit deja cu trupele Republicii Populare Donețk. Acestea controlează deja întreg litoralul Mării Azov, iar debarcarea desantului maritim a rămas fără obiect.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News