Moldova, ținta principală de pe radarul lui Putin. România și UE sunt contra-cronometru pentru a evita scenariul georgian

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturilor Rusiei.

Nu are rost să ne amăgim, dacă Maia Sandu nu câștigă turul doi la prezidențialele de duminică, totul e pierdut pentru parcursul pro-european al Moldovei.

Moscova simte momentul și încearcă să întoarcă Moldova către Est. Procesul electoral de acum două săptămâni a arătat cât de divizată și permeabilă la intoxicări e societatea moldovenească.

Ultimele informații prezintă cum cetățeni moldoveni sunt aduși în Moldova din Federația Rusă, cu avioane și autocare. E vorba de un transport organizat, cetățenii cu pașapoarte moldovenești fiind îmbarcați gratuit cu avionul de la Moscova la Istanbul, iar de acolo și-au continuat drumul cu autocarul, scrie Ziarul de Gardă.

Acum două săptămâni, o anchetă jurnalistică realizată de aceeași publicație expunea uriașa rețea de propagandă și cumpărare de voturi, organizată de oligarhul Șor, cu sprijinul structurilor rusești de informații.

Coruperea generalizată a alegătorilor arată un fenomen extrem de îngrijorător in Republică: bagatelizarea fraudei electorale în rândul unei populații moldovenești bombardată decenii întregi de propagandă sovietică și ținută la limita sărăciei de toate guvernele, inclusiv cele care s-au autodeclarat pro-europene.

 

Detaliul din Constituția Georgiei care ne obligă să accelerăm ajutorul pentru Chișinău

Protestele in Georgia nu mai au niciun efect asupra unui partid care a preluat toate frâiele puterii

Georgia e scoasă de pe drumul european, în ciuda declarațiilor actualului guvern de la Tbilisi (aviz celor care cred că există prea multe alternative pro-europene la Chișinău).

Dintr-o analiză ISW, privind mizele alegerilor din Georgia, se desprinde clar pericolul repetării scenariului georgian în Republica Moldova.

Georgia a consacrat constituțional obiectivul aderării la UE, obiectivul fiind introdus în Constituția georgiană din 2018, de chiar partidul aflat acum la guvernare - ”Visul Georgian” - care clamează că dorește aderarea, dar trage spre Moscova.

Astfel, raportându-ne la experiența Georgiei, putem fi siguri că, fără măsuri ferme din partea Republicii Moldova în direcția integrării europene, obiectivul aprobat prin referendum va rămâne lipsit de conținut.

 

Reforme și lupta împotriva ”bandiților”

Pasivitatea autorităților moldovenești, inclusiv în investigarea fraudelor referendumului putea să pună capăt prematur parcursului european, încă de acum 2 săptămâni. Autoritățile de la Chișinău par că au înțeles că trebuie să acționeze ferm dacă vor să stopeze procesul de fraudare masivă în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Cu toate acestea, situația pare că e pe muchie de cuțit, dacă ne uităm la situația descrisă de Ileana Racheru, un fin observator al scenei social-politice din Republică:

”Procuratura Anticoruptie și politia au început sa lucreze la turație maxima (în ultimii ani PA s-a mișcat ca melcul; politia a avut însă o viteza mai buna). Probabil ca rețeaua a fost preluată de la Plahotniuc( care o luase de la Voronin).Pe lângă pensionarii amărâți, în rețeaua lui Shor au fost identificați și angajați ai Agenției Servicii Publice( care au acces la datele personale ale cetățenilor RM). Apoi au apărut informații în presa ca banii lui Shor și ai Rusiei au cumpărat inclusiv voturile polițiștilor. Rusia pare să fie infiltrata peste tot în RM. De altfel, în unele situații rețeaua a continuat sa funcționeze și după descinderile polițiștilor. Postarea completă, AICI.

Situația pare gravă de tot, dar dacă Maia Sandu câștigă prezidențialele, trebuie să livreze rezultate rapide și concrete acasă (că pe noi ne-a convins)., pentru a putea câștiga alegerile parlamentare de anul viitor.

Sandu are o reputație fără pată, lucru rar pentru un politician, iar trompetele Moscovei nu pot să fabrice nimic palpabil împotriva ei.

Cu toate acestea, deși partidul PAS a câștigat cu un mesaj anticorupție, anticorupția întârzie. ”Bandiții” încă zburdă liberi prin Moldova. Cetățenii au nevoie de semnale clare că autoritățile sunt pe deplin angajate în lupta anticorupție și că pun pe picioare economia.

 

România și UE, acum ori niciodată pentru o Moldovă fără Rusia

 

Dacă Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale, UE și România mai au la dispoziție câteva luni pentru a arăta populației beneficiile unui parcurs european.

Astfel că, operațiunile hibride rusești din Moldova trebuie contrabalansate prin proiecte concrete, foarte vizibile de dezvoltare a economiei din Moldova, și prin eliminarea completă a dependenței energetice din Rusia.

Este inacceptabil ca Rusia, o țară aflată în război, să găsească zeci de milioane de euro pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova, iar Europa (cu un PIB total de 10 ori mai mare decât al Rusiei) să nu își mobilizeze o fracție neînsemnată din resurse pentru ajutorul Chișinăului.

În cazul unei victorii a partidei pro-ruse în alegerile legislative de la anul, putem considera că Moldova este deja în scenariul georgian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel