Publicitate
Se întâmpla în timpul operațiunii Linebacker II din Vietnam. Exceptând cataclismul războaielor mondiale, Războiul din Vietnam (implicarea directă a SUA - 1965-1972) a reprezentat cel mai mare dezastru militar din istoria Americii.
Pierzând total susținerea populară dar și a mass-mediei americane, U.S. Army a fost angrenată într-un război de uzură în care a pierdut aproximativ 60.000 de oameni.
Washingtonul a perceput Războiul din Vietnam precum Războiul din Coreea. Greșeala a fost că dacă în Coreea a avut loc un război convențional, conflictul din Vietnam a fost dominat de lupte de gherilă. Tehnologia și armele americane oferite forțelor Vietnamului de Sud nu au contat în fața „armatei de țărani” a Nordului comunist.
După retragerea americană prin „pacea onorabilă” căutată de președintele Richard Nixon și Henry Kissinger, pe atunci Secretar de Stat, trupele comuniste ale Vietnamului de Nord și gherilele comuniste din Sud au cucerit Vietnamul de Sud.
În prima fază a conflictului aviația militară a SUA a reușit să oprească cucerirea Sudului și a bombardat industria Vietnamului de Nord. Efectele nu au fost cele dorite, mai ales din pricina faptului că Vietnamul de Nord a beneficiat de ajutor din partea URSS și Chinei.
În ciuda însă a acestui prim succes de etapă și a faptului că aviația militară americană a ras la propriu baze militare comuniste, depozite de armament și tehnică, determinarea nord-vietnamezilor și gherilelor nu slăbea.
În momentul în care susținerea publică în America pentru război s-a prăbușit, devenise clar că nici Armata nu mai dorea să continue lupta.
Ziua în care SUA au pierdut 6 bombardiere B-52 în timpul Operațiunii Linebacker II
Bombardier american B-52, în timpul Războiului din Vietnam. Foto: U.S. Air Force Museum
Recâștigând alegerile cu promisiunea de a pune capăt războiului, în căutarea unei „păci onorabile”, Richard Nixon s-a văzut la finalul anului 1972 în situația dificilă în care comuniștii nord-vietnamezi s-au ridicat de la masa negocierilor.
În acest sens Nixon și Kissinger au dat undă verde operațiunii Linebacker II: Bombardarea masivă a Vietnamului de Nord cu scopul de a forța Hanoiul să revină la masa negocierilor.
În timpul operațiunii Linebacker II, care a durat 12 zile în decembrie 1972, peste 200 de bombardiere americane B-52 au efectuat 730 de misiuni și au lansat peste 20.000 de tone de bombe asupra Vietnamului de Nord.
Americanii au avut însă pierderi care azi par de neconceput: 15 bombardiere B-52 au fost doborâte, din care șase într-o singură zi.
Bombardamentele aveau loc noaptea.
Povestea Operațiunii Linebacker II a fost publicată de către CNN la finalul anului trecut, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la evenimente.
Față de campaniile de bombardament din anii precedenți, apărarea antiaeriană a Vientamului de Nord era acum susținută de sisteme antiaeriene sovietice SA-2, capabile să lanseze rachete la 60 km înălțime, cu o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului.
În prima noapte în care bombardierele B-52 au dezlănțuit iadul asupra Vietnamului de Nord, comuniștii au lansat 200 de rachete. Trei bombardiere au fost doborâte, alte două avariate.
În a doua noapte americanii s-au descurcat mult mai bine. Niciun bombardier din cele 93 care au lansat noi bombe nu a fost doborât, doar două puțin avariate.
A treia noapte a adus însă cea mai grea pierdere. Cei de la CNN spun că vietnamezii au reușit să invețe tactica americanilor și au doborât nu mai puțin de 6 bombardiere B-52 într-o singură noapte.
În timpul operațiunii Linebacker II americanii au pierdut 33 de militari, pagubele la sol și numărul morților în rândul vietnamezilor fiind incomensurabile.
Americanii efectuau misiunile aeriene din baze militare din Thailanda și Guam.
Sursa citată amintește că în pofida faptului că B-52 erau bombardiere de ultimă generație, generalii americani luptau folosind tactici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Vietnamul a fost fără îndoială un duș rece și o lecție pentru cea mai puternică armată din lume.
În prezent, în memoria americanilor, dezastrul înregistrat în Războiul din Vietnam este depășit doar de Războiul Civil american.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News