„Operațiunea Hassan Nasrallah”. Israelul a informat SUA doar când avioanele de luptă ale IDF se îndreptau spre Liban

Darius Muresan |
Data publicării:
F-15, Israel. Sursă foto: IDF
F-15, Israel. Sursă foto: IDF

Statele Unite nu au fost informate în prealabil cu privire la atacurile israeliene în suburbiile de sud ale Beirutului, soldate cu doi morţi şi 76 de răniţi potrivit unui prim bilanţ, au afirmat vineri Joe Biden şi înalţi responsabili americani, transmite Agerpres și AFP. IDF a confirmat că vizat a fost chiar liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Informațiile privind eliminarea sa sunt confuze și neconfirmate. Dacă eliminarea lui Hassan Nasrallah se va confirma, ea va reprezenta una din cele mai spectaculoase operațiuni ale serviciilor israeliene.

Preşedintele american a declarat presei că Washingtonul nu a "ştiut" şi nu a "participat" la atacurile israeliene din suburbiile sudice ale Beirutului, adăugând că administraţia sa este pe punctul de a "strânge informaţii".

Armata israeliană a anunţat vineri că a efectuat un atac aerian asupra "cartierului general" al Hezbollahului din suburbiile sudice ale capitalei libaneze, la scurt timp după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a afirmat la ONU că va continua să lovească mişcarea armată pro-iraniană.

 

Israelul a anunțat SUA despre operațiunea Hassan Nasrallah doar când avioanele IDF erau în aer spre Liban



Principal susţinător militar şi diplomatic al Israelului, Statele Unite "nu a fost implicate în această operaţiune şi nu am fost avertizaţi în prealabil", a declarat presei Sabrina Singh, purtătoare de cuvânt a ministerului american al Apărării.

Ministrul său, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian, Yoav Gallant, "când operaţiunea era deja în curs", a adăugat ea. "Căutăm în continuare să obţinem mai multe detalii şi încercăm să înţelegem această operaţiune", a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Un înalt responsabil american a afirmat, sub acoperirea anonimatului, că israelienii "au spus guvernului american că lansează o acţiune militară când operaţiunea era în derulare şi avioanele erau în aer".

"Nu ştiam despre asta dinainte", a adăugat el.

Potrivit televiziunilor israeliene, atacurile l-au vizat pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Acesta din urmă "se simte bine", a asigurat pentru AFP o sursă apropiată mişcării, sub acoperirea anonimatului.

Aceste operaţiuni israeliene vor continua "până când toate obiectivele noastre vor fi atinse", a afirmat Benjamin Netanyahu vineri, în a cincea zi de lovituri aeriene mortale, în ciuda "îngrijorării profunde" exprimată din nou de ONU. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel