Operațiune militară fulger: IDF va rămâne peste iarnă pe Muntele Hermon; și-a instalat acolo echipamente de supraveghere electronică

Foto: IDF
Foto: IDF

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu insistă că ocuparea zonei tampon ONU este temporară, până când securitatea graniței cu Israel este garantată.

La câteva ore după căderea președintelui sirian Bashar al-Assad, soldații israelieni au capturat Muntele Hermon de pe Înălțimile Golan din Siria. Este cel mai înalt vârf din Siria, care asigură controlul asupra Siriei și Libanului.

Israelul nu a pierdut timp și a bombardat imediat instalațiile militare siriene pe care nu dorea să cadă în mâinile rebelilor islamiști.  Israelienii au lovit aproape 500 de ținte și au distrus, după cum susțin ei, 90% dintre rachetele sol-aer siriene.

Câteva zile mai târziu, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ordonat trupelor israeliene să se pregătească să rămână peste iarnă pe Muntele Hermon, o locație strategică cu vedere directă către Damasc, un semnal clar că prezența Israelului în Siria va se va prelungit.

„Datorită a ceea ce se întâmplă în Siria – există de o importanță crucială de securitate să ne menținem prezența pe vârful Muntelui Hermon ”, a declarat vineri un comunicat al biroului lui Katz.

Ordinul sugerează că trupele israeliene care au avansat în zona tampon de pe teritoriul sirian vor rămâne pe poziții, notează Reuters.

 

Important din punct de vedere strategic

Pe termen lung, cel mai mare câștig al lor va fi cucerirea zonei demilitarizate ONU de pe Muntele Hermon, deși oficialii israelieni susțin că ocupația este temporară.

Muntele Hermon cu un vârf de 2814 metri este cel mai înalt punct din regiune, foarte important din punct de vedere strategic, situat la granița dintre Siria, Liban și Înălțimile Golan.

Zona are o poziție geografică unică deoarece are vedere la patru țări: Siria, Israel, Liban și Iordania. Este foarte important cine deține controlul, deoarece permite supravegherea electronică în adâncul teritoriului sirian, ceea ce oferă Israelului avantajul unei avertismente timpurii în cazul unui atac viitor, a explicat Efraim Inbar, directorul Institutului de Strategie și Securitate din Ierusalim (JISS) pentru CNN. 

Supravegherea aeriană este insuficientă, deoarece dronele nu pot transporta antene mari și pot fi doborâte de o rachetă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că trupele vor rămâne până când va exista o forță efectivă care să pună în aplicare Acordul de separare a forțelor semnat în urma războiului arabo-israelian din 1973.

Israelul a numit mișcarea o măsură limitată și temporară pentru a asigura securitatea granițelor sale, dar nu este clar când va aprecia situația din Siria suficient de stabilă pentru a-și retrage forțele.

 

O istorie zbuciumată

Timp de cincizeci de ani, a fost o zonă demilitarizată care a separat forțele israeliene și siriene. Până duminica trecută, zona tampon a fost patrulată de forțele ONU de menținere a păcii.

Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat vineri că, din cauza evoluțiilor din Siria, este de o mare importanță pentru securitate pentru Israel să mențină controlul asupra vârfului Muntelui Hermon, aflat la aproximativ 35 de kilometri de Damasc, ceea ce înseamnă că capitala Siriei se află în raza de acțiune a artileriei israeliene.

În războiul din 1967, Israelul a ocupat Înălțimile Golan, un platou strategic din sud-vestul Siriei, care se învecinează cu Muntele Hermon. De atunci, Golanul a fost sub ocupație israeliană. Siria a încercat să cucerească zona într-un atac surpriză în 1973, dar nu a reușit, iar Israelul a anexat-o în 1981.

Ocupația este ilegală conform dreptului internațional, dar SUA au recunoscut dreptul Israelului la Golan în timpul mandatului lui Donald Trump, relatează BBC.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă că ocupația este temporară. Forțele israeliene se vor retrage, dar condiția este ca forțele siriene înființate să fie „angajate în acordul din 1974”, iar securitatea la granița israeliană să poată fi garantată.

***

O serie de țări, inclusiv Franța și Emiratele Arabe Unite, au condamnat incursiunea Israelului, numind-o o încălcare a acordului care a urmat războiului arabo-israelian.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat într-o declarație că este „profund îngrijorat de încălcările recente și extinse ale suveranității și integrității teritoriale ale Siriei”.

Dar Statele Unite și-au oferit sprijinul, spunând că mișcarea este necesară pentru autoapărarea Israelului.

În timp ce Israelul a salutat înlăturarea lui Assad, un aliat al principalului său inamic Iranul, rămâne suspicios față de grupurile rebele care l-au răsturnat, multe dintre acestea având origini legate de grupuri islamiste, inclusiv Al Qaeda.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel