Operațiune majoră ucraineană, cu multe semne de întrebare: Dispozitive explozibile C4 care ar fi tranzitat România cu destinația Rusia, confiscate de georgieni

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Explozibil C4, foto: Wikipedia
Explozibil C4, foto: Wikipedia

Autoritățile georgiene au confiscat mai multe dispozitive explozive speciale și o cantitate mare de explozibil, trimise din Ucraina și care aveau ca destinație orașul rusesc Voronej.

Publicitate

Informația a fost furnizată presei de Serviciul de Securitate al Georgiei, în dimineața de 5 februarie.

”Centrul de combatere a terorismului al Serviciului Securității Statului, în urma activităților operative de supraveghere și investigație, a descoperit mai multe unități speciale de detonare și o cantitate mare de explozibil”, a precizat Serviciul de Securitate al Georgiei (SSG) într-un comunicat de presă.
 
Dispozitivele explozive au fost trimise din Odessa, iar înainte de a intra în Georgia, au tranzitat România, Bulgaria și Turcia.

”Dispozitivele și substanțele explozive menționate au fost aduse din orașul ucrainean Odesa, prin România, Bulgaria și Turcia până în Georgia în data de 19 ianuarie prin punctul de frontieră Sarfi într-o mașină de tip minivan deținut de un cetățean ucrainean și care urma fie trimisă în Federația Rusă, mai exact în orașul Voronezh, prin punctul de frontieră Daryal”, a menționat SSG.

În total, au fost confiscate șase unități de detonare, 14 kg de explozibil C4, precum și alte dispozitive. Sistemele explozive, proiectate pentru o rază mare de distrugere, au fost  fabricate de specialiști de nivel înalt.

„S-a stabilit că dispozitivele conțin exploziv militar C-4, care sunt activate cu ajutorul unui detonator electric și al unui cronometru special. Masa totală a substanței explozive ajunge la 14 kilograme.

De asemenea, în containere au fost descoperite șase unități de detonare și șase chei speciale. Pe lângă acestea, au mai fost descoperite și șase temporizatoare electronice de declanșare instalate în cutii separate ale dispozitivului exploziv, care aveau deja programat și timpul de declanșare.

 

C4 care a tranzitat România are o putere mai mare decât TNT

 

1. Explozibil... (c4_80764500.jpg)

C4, foto: Wikipedia

În urma studiului preliminar al dispozitivelor confiscate, s-a stabilit că toate cele șase dispozitive au fost fabricate de specialiști cu înalt nivel de pregătire profesională și proiectate pentru o rază largă de distrugere. Explozia unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar provoca daune semnificative infrastructurii și numeroase victime. Puterea explozivă a substanței menționate (C4) este mult mai mare decât a  TNT (trinitrotoluen)”, a precizat SSG.

Organizatorul transportului este un cetățean ucrainean, originar din Batumi (Georgia). Persoanele implicate în tranzitarea materialelor pe teritoriului Georgiei nu ar fi fost conștiente de natura încărcăturii, acestea știind doar că duc în Rusia baterii pentru un autoturism electric.

”În urma percheziției, au fost ridicate două unități de acumulatori destinate unui autoturism electric. Bateriile respective au fost folosite drept containere.

Investigatorii au stabilit că 7 persoane din Georgia, 3 din Ucraina și 2 din Armenia au fost implicate în importul dispozitivelor în Georgia, deplasarea acestora pe teritoriul Georgiei, trimiterea unuia dintre containere în direcția Federației Ruse și plasarea celuilalt în capitală (Tbilisi).

Transportul a fost organizat de cetățeanul Ucrainei, candidatul la funcția de deputat în Rada locală Odesa în anul 2020 din partea partidului „Slujitorul poporului”, Andrey Sharashidze, care este originar din orașul Batumi. Persoana menționată a monitorizat activ deplasarea dispozitivelor explozive în afara Georgiei. Ancheta a mai stabilit că persoanele sus-menționate, cu excepția lui Sharashidze, probabil nu știau despre dispozitivele explozive și detonatoarele introduse în bateriile de mașină”, a precizat SSG.

Înainte de a identifica toate persoanele implicate pe teritoriul Georgiei, SSG a scos elementele explozive din containere (bateriile electrice), pe care le-a sigilat înapoi, în secret, pentru a putea continua investigațiile.

”Dispozitivele și substanțele explozive au fost scoase din containerele menționate de către un grup special de deminare și trimise la examinare. Pentru a asigura măsuri operative secrete de investigație, containerele au fost readuse la aspectul vizual inițial pentru ca activitățile secrete de investigație să nu fie cunoscute atât clienților, cât și interpreților.

2. Explozia r... (taman-explozie_91053000.jpg)

Explozia rezervelor ruse de combustibil din portul Taman, Krasnodar. Foto: @El-Matbakh TV YouTube

Procesul de deplasare ulterioară a pachetului a fost, desigur, controlat de angajații centrului de combatere a terorismului. Scopul principal al activităților de investigație a fost de a determina pe cei care au comandat operațiunea și persoanele suplimentare care ar fi putut fi implicate în transportul mărfii menționate, precum și de a stabili traseul de mișcare a dispozitivelor explozive și scopurile de utilizare finală a acestora.

La solicitarea clientului (Andrey Sharashidze – nota autorului), decizia a fost schimbată și s-a încercat scoaterea din Georgia, prin punctul de frontieră Daryal, doar a unuia dintre containere, în care au fost amplasate trei dispozitive explozive. Containerul a fost confiscat pe partea georgiană de către angajații centrului de combatere a terorismului atunci când trebuia să treacă granița de stat georgiano-rusă. Al doilea container cu trei dispozitive explozive a fost lăsat la o anumită adresă din Tbilisi.

 

Semne de întrebare în urma unei asemenea operațiuni ucrainene

 

Comentariul autorului: Dacă informațiile oferite de SSG se confirmă, atunci, cel mai probabil, serviciile de informații georgiene, prin faptul că au știut precis unde sunt dispozitivele explozive, au avut informații din interior despre operațiunea respectivă.

Totuși, sunt unele semne de întrebare despre plauzibilitatea unei asemenea operațiuni ucrainene.

Astfel, se remarcă că, respectivele dispozitive explozive au trecut trei granițe fără a fi depistate (ucraineano-română, româno-bulgară și bulgaro-turcă) și șapte controale de frontieră (unul în Ucraina, două în România, două în Bulgaria, două în Turcia). De asemenea, autoturismul respectiv, în care se aflau dispozitivele explozive, a parcurs peste 1.500 de km și a trecut inclusiv peste podul Strâmtorii Bosfor și prin alte puncte critice, care ar fi putut fi avariate sau distruse în urma unui accident sau a unei erori de manipulare, mai ales că șoferul/șoferii nu au cunoscut natura încărcăturii.

După ce epoca ”Mihail Saakashvili” a trecut, guvernul georgian s-a reapropiat gradual de Rusia. În aceste condiții, nu este exclus ca anumite structuri de stat georgiene să fie mai receptive la mesajele care vin de la Moscova.

Pe fond de război, este posibil ca numitul Andrey Sharashidze – cetățean ucrainean de origine georgiană să fi fost atras într-o operație falsă, inițiată de serviciile de informații rusești. Ulterior, agenții ruși ar fi putut scurge informația către serviciile de informații georgiene care s-au conformat fără prea multe verificări.

În condiții de război, toată povestea este dificil de verificat iar de acest fapt poate profita toată lumea. Cert este că după cum a expus SSG cazul – ”explozia unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar provoca daune semnificative infrastructurii și numeroase victime” – se urmărește afectarea imaginii Ucrainei pe plan internațional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel