Oleg V. Deripaska este un oligarh rus şi un influent om de afaceri care are legături strânse cu Kremlinul, dar care s-a confruntat de-a lungul timpului cu acuzații de luare de mită și chiar crimă, potrivit New York Times.
FBI a crezut că ar putea să facă din oligarhul rus, Deripaska, un bun informator
Între 2014 și 2016, FBI (Biroul Federal de Investigații) și Departamentul de Justiție au încercat fără succes să îl transforme pe Deripaska într-un informator. Reprezentanţii din cele două instituţii s-au oferit să-l ajute pe acesta să obțină vize pentru Statele Unite, dar şi sprijin pentru a-și rezolva unele problemele juridice.
În schimb, ei sperau să primească informații despre crima organizată din Rusia și, mai târziu, despre posibilul ajutor oferit de ruşi lui Donald Trump în campania electorală pentru prezidenţialele din 2016, potrivit actualilor și foștilor asociați ai lui Deripaska.
Într-o întâlnire pe care agenții FBI au avut-o cu Deripaska, la locuinţa pe care acesta o are la New York, au încercat să afle dacă Paul Manafort, fostul său partener de afaceri, care a devenit şeful de campanie a lui Trump, a construit o legătură între campania prezidenţială din 2016 și Kremlin.
Încercarea de a-l racola pe Deripaska ca informator, a făcut parte dintr-un efort american mai amplu și mai clandestin, deoarece se lua în calcul posibilitatea de a obține cooperarea de la aproximativ jumătate din cei mai bogați oameni ai Rusiei, aproape toți fiind, ca și Oleg Deripaska, apropiaţi de președintele Vladimir Putin.
Două dintre persoanele care s-au implicat în acest efort au fost Bruce G. Ohr, un oficial al Departamentului de Justiție care a devenit recent ținta atacurilor preşedintelui Donald Trump și Christopher Steele, fostul spion britanic care a gestionat un dosar cu presupuse legături între campania lui Donald Trump și Rusia.
Eforturile sistematice de a câștiga cooperarea oligarhilor, ale căror nume nu au fost făcute publice, nu pare să fii înregistrat succese. Iar în cazul lui Oleg Deripaska, el a declarat anchetatorilor americani că nu a fost de acord cu teoriile lor despre crima organizată din Rusia și despre implicarea Kremlinului în campanie. Astfel, putem înţelege că oligarhul rus a refuzat să fie un informator pentru FBI.
Din câte se pare, Deripaska ar fi anunțat chiar oficialilor politici de la Kremlin despre eforturile americane de a-l racola ca informator.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News