Potrivit surselor diplomatice citate de publicațiile croate Index și Total Croatia News, scrie Digi24, nu a fost nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației în Schengen, însă ambasadorul olandez s-a opus Bulgariei iar Austria s-a opus de asemenea statului la sud de țara noastră dar și României.
Săptămâna viitoare e așteptată ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) în care aderarea ar putea fi votată.
Potrivit surselor diplomatice, ambasadorul Olandei a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări iar Austria a fost împotriva Bulgariei și României.
O altă sursă diplomatică a declarat pentru agenția croată Hina că Franța susține puternic România. Problema, potrivit presei croate, este că Bulgaria și România nu pot fi separate deoarece granița dintre cele două țări nu a fost niciodată menită să fie o graniță externă a Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi nevoie de pregătirea protecției la graniță și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar aceasta ar putea dura ani de zile.
Digi 24 anunță, citând presa din Croația, că încă ar putea fi o presiune pe cei care se opun Bulgariei și României pentru ca toate cele trei state să intre, însă este mai probabil ca doar Croația să primească unda verde. Pe agendă sunt propunerile pentru două decizii, una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România. Decizia are nevoie de consimțământul a tuturor celor 22 de state membre din Spațiul Schengen.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News