Primele F-16 sunt în drum către Ucraina. Aliații urmează să anunțe creșterea numărului de aeronave americane

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.

Aliații NATO sunt în plin proces de transfer al avioanelor F-16 către Ucraina, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, informează Agerpres.

Primele avioane din Olanda și Danemarca sunt deja în drum spre Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

”Sunt bucuros să anunţ că, în momentul când vorbim, transferul de avioane F-16 este în curs, dinspre Danemarca şi Ţările de Jos", a afirmat Blinken în marja summitului NATO de la Washington.

"Aceste avioane vor zbura pe cerul ucrainean vara aceasta, pentru a garanta că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse", a precizat el în cadrul unui forum de discuţii.

Casa Albă a anunţat că Belgia şi Norvegia s-au angajat să furnizeze alte avioane în cadrul unei coaliţii de ţări care furnizează aceste aparate Ucrainei.

Kievul speră că aceste avioane de luptă de fabricaţie americană vor ajuta Ucraina să-şi protejeze mai bine soldaţii şi oraşele în faţa bombardamentelor ruse zilnice.

Ucraina a început să solicite avioane F-16 la scurt timp de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, iar piloţii şi mecanicii ucraineni sunt instruiţi de câteva luni în state NATO, printre care SUA, pentru folosirea acestor aeronave.

 

”Creștem numărul de aeronave disponibile pentru Ucraina”



Ucraina are nevoie de cel puţin 128 de avioane de luptă, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unui discurs susţinut la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană, mai ales că Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a subliniat Zelenski.

Țările occidentale au promis mai puţin de 100 de astfel de aeronave, dar este posibil ca numărul să crească. Președintele Zelenski a declarat că se așteaptă ca aliații Ucrainei să ia miercuri decizia de a angaja mai multe F-16 pentru a ajuta efortul de război al Kievului.

"Astăzi continuăm să lucrăm la Washington. Va exista, în special, o decizie cu privire la F-16 foarte curând. Creștem numărul de aeronave disponibile pentru Ucraina", a spus el.

Așa cum era de așteptat, decizia a înfuriat Rusia care a avertizat că forţele sale vor ţinti toate echipamentele militare occidentale, inclusiv avioanele F-16, expediate Ucrainei.

Statele Unite conduc o „gașcă războinică” care luptă împotriva Rusiei, nota miercuri agenția de știri TASS, citând din purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel